Dal

Foto: Panthermedia/Scanpix
Aasia köök
8. jaanuar 2023, 07:42

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Nepali dal ehk mahedalt vürtsikas mägede läätsepada

Kui mul haigusest taastudes söögiisu tagasi tuli, soovisin ainult midagi soojendavat ja vürtsikat. Kuna pikem nohutamine pärsib päris kõvasti ka maitsmise- ja haistmismeelt - see pole tõesti pelgalt koroona privileeg - saab keha soojendamiseks tavapäraselt tugevamaid vürtse endale lubada. Pakun täna jagamiseks ühe siiski mitte väga terava, pigem malbe roa retsepti, mida igaüks vürtside koguseid mitmekordistades soovi korral kangemaks saab kruttida. See nepaallaste igapäevatoit on lihtne teha ja mõjub erinevate lisanditega alati uuena. Tasub teha pisut suurem kogus külmikusse valmis ja iga päev midagi uut kõrvale võtta.

Vaja läheb:

  • 1 klaasitäis (240 ml) kollaseid või oranže läätsesid, läbi pestud ja nõrutatud

  • 5-6 klaasi vett

  • ½ tl jahvatatud kurkumit

  • 1tl soola

Maitsestamiseks:

  • 2-3 kuivatatud punast tšillikauna, vars eemaldatud

  • 1tl koriandri seemneid

  • 1/2tl vürtsköömne (cumin) seemneid

  • 3 küünt küüslauku

  • 1 kaneeli koor, 2 cm pikk (asenda vajadusel 0,5 tk jahvatatud kaneeliga)

  • Kardemoniseemned 2 kuprast

  • 5-6 musta pipra tera

  • 1 spl head kuumakindlat õli (nt rapsi, viinamarjaseemne, sinepiseemne)

  • 2 keskmist mugulsibulat, peeneks hakitud

Tee nii:

Hauta läätsed vees koos kurkumiga madalal kuumusel pehmeks - umbes 30-40 minutit. Vajadusel lisa 1/2-1 klaas vett -tulemuseks peaks olema paks puderjas mass.

Järgmiseks tuleb vürtsid peeneks jahvatada - kas blenderis, kohviveskis või hoopis uhmris - pane kokku cillikaunad, koriander, vürtsköömen, kaneel, kardemon ja piprad ning jahvata üks mõnus vürtsisegu.

Nüüd maitsesta läätsepuder soolaga ning jäta ta hästi madalale kuumusele pliidile sooja.

Vürtside „äratamiseks“ aja kuumaks paksu põhjaga väiksem pann või kastmepott või wok, lisa õli ja kõigepealt pruunista seal hakitud sibul - umbes 5 minutit. Lisa vürtisegu sibula juurde pannile ja kuumuta veel 1-2 minutit ning seejärel kalla lõhnav andam läätsede hulka. Sega hoolega ja kuumuta veel 10 minutit ning dal ongi valmis serveerimiseks. Kõrvale võid pakkuda valget või punast riisi, mõnd köögiviljasalatit või näiteks banaani-jogurti kastet (banaani raita).

Seest ja väljas soojendav ning kõiki meeli paitav lihtne roog ongi valmis. Sünnib süüa nädalajagu päevi, kui kenasti õhukindlalt suletuna külmikus hoida.

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

* retsept on pärit ühest maailma kauneimate kokaraamatute varamust: Mangoes & Curry Leaves by Jeffrey Alford & Naomi Duguid, published by Artisan 2005.