Taimetoidu retseptid
8. jaanuar 2023, 12:06

SEDA PEAB PROOVIMA! Potileib on maitsev ja valmib väga lihtsalt

Värskest leivast ei ole tõenäoliselt midagi maitsvamat. Sarnaselt populaarse potisaiaga saab ka leiba küpsetada ahjupotis. Lase tainal külmkapis maitsestuda ka kauem, kui soovid, seda maitserohkema leiva saad. 

Koostisosad
6 dl Rukkileiva jahusegu
2 dl Suured kaerahelbed
1.5 tl Sool
3 tl Kuivpärm
1 dl Kuivatatud jõhvikad
1 dl Seemnesegu (päevalille-, kõrvitsa)
4.5 dl Jõhvikamahl
0.5 dl Tume toidu- või leivasiirup
1 dl Õli

Valmistamine

1 leib

1. Sega kausis kõik kuivained, lisa ka jõhvikad ja seemned. Soojenda mahl käesoojaks ja sega hulka siirup. Vala kuivainetele, lisa ka õli ja sega kõik ühtlaseks tainaks. Sõtkuda ei ole vaja. Kata tainakauss toidukilega ja tõsta külmkappi. Lase tainal seal 10-12 tundi maitsestuda. Mida pikem on kergitusaeg, seda maitsekam leib tuleb.

2. Kummuta tainas rukkileiva jahuseguga üle puistatud tööpinnale. Ära sõtku tainast, vaid veereta palliks. Puista peale veidi kaerahelbeid ja lase rätiku all umbes tund aega kerkida.

3. Pane ahi 225 kraadi peale sooja ja tõsta kohe külma ahju pott, milles leiba küpsetad. Kui tainas on toasoojas tunnikese kerkinud, võta pott ahjust ja määri selle põhi ja servad kergelt õlise paberiga üle. Tõsta tainas potti. Pane potile kaas peale ja küpseta leiba sedasi 30 minutit. Võta kaas ära ja küpseta veel 35-40 minutit või kuni leib on küps.