Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
30. detsember 2022, 12:36

NÄDALA KOOK | Vürtsikas ploomikeeks karamelli-koorekastmega

Kuivatatud ploomid peaaegu sulavad küpsedes ja teevad keeksi mahlakamaks. Kasuta kindlasti pehmeid ploome, seda mõnusamalt suitsune ploomimekk laiali kandub. Karamelli-koorekaste täiendab maitset veelgi, timmi kastme paksus koorega endale sobivaks.  Suurest keeksist jagub paljudele sööjatele. 

Koostisosad
1 tk Sidrun
250 g Pehme või
1.5 dl Suhkur
4 tk Muna, M suurus
3.5 dl Nisujahu
1 dl Kartulitärklis
1 tl Jahvatatud kaneel
0.5 tl Jahvatatud nelk
2 tl Küpsetuspulber
250 g Pehmed mustad ploomid (kivideta)
KARAMELLI-KOOREKASTE
1 pk Karamelliga kondenspiim (190 g)
1 dl Rõõsk koor 35%
Peale pähklipuru

Valmistamine

1. Pese sidrun, kuivata ja riivi koor peene riiviga. Hõõru pehme või koos sidrunikoore ja suhkruga heledaks vahuks. Lisa ükshaaval munad, vahepeal hoolikalt segades. Sega teises kausis kokku jahu, kartulitärklis, vürtsid ja küpsetuspulber. Sega kuivained võisegu hulka.

2. Määri 2-liitrine keeksivorm seest võiga (või kasuta silikoonvormi, seda ei pea määrima) ja tõsta sinna 1/3 tainast. Puista ploomidele 1 tl jahu, sega läbi ja lisa ülejäänud tainale. Tõsta vormi.

Küpseta 180-kraadises ahjus 50-55 minutit. Lase keeksil umbes 15 minutit vormis jahtuda, seejärel kummuta serveerimisalusele.

3. Kastme tegemiseks kuumuta koort ja kondenspiima pidevalt segades, kuni tekib ühtlase konsistentsiga kaste. Kui kaste tundub paks, lisa rohkem koort. Nirista osa kastet keeksile, ülejäänu serveeri eraldi nõust, et iga sööja saaks soovi korral juurde võtta.