Tagurpidi ploomikook. Arhiivifoto.

Foto: Vida Press
Küpsetised
26. detsember 2022, 10:33

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Tagurpidi ploomikook ehk tarte tatin aux prunes

Jagan teiega täna kuulsa prantslaste tagurpidi-koogi lihtsat ja tummist ploomiversiooni, mis valmib kiiresti ja tuleb välja imeline ka väikse köögikunsti kogemusega meisterdajal. Selle koogi sisse sobivad ka suhteliselt kõvad ploomid, mida muidu süüa ei tahakski.

Vaja läheb:

  • 600g ploome (poolitatud, kivi välja võetud)

  • 30g vett

  • 120ml vahtrasiirupit

  • Näpuotsaga kaneeli

  • 50g võid

  • 300g lehttainast (mitte-pärmi)

Tee nii:

Eelkuumuta ahi 200 kraadini (hea, kui on pöördõhk). Vooderda lahtikäiva koogivormi põhi küpetuspaberiga ja määri rasvainega ääred korralikult kokku.

Lao ploomid ümar pool allapoole - koogivormi põhjale. Kuumuta pannil vesi, vahtrasiirup ja või, vala ploomid korralikult üle, rapita peale kaneeli ja pane 10 minutiks 200C ahju.

Samal ajal rulli vormi suurusteks tükkideks 2-3 100-grammist tehttaigna lehte. Tõsta ploomid ahjust hetkeks välja ja kata taigana kihtidega ükshaaval.

Vajuta taigna ääred üle ploomide vormi põhja suunas - nagu mähiksid nad servadest taigna sisse.

Küpseta 200 kraadi juures 16 minutit ja lase enne serveerimist vähemalt pool tundi koogil jahtuda ja rahuneda. Seejärel koputa ta tagurpidi koogialusele ning serveeri vaniljejäätise või-kastmega.

Oi kui tummine ja soojendav magus maitseelamus, mis sobib ideaalslt talve kargusesse ning toob pühaderahu hinge.

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin