Struudel. Arhiivipilt
Foto: UnsplashEVELIN ILVESE KOKAKOOL | Õuna-pähkli struudel Viini kohvikutest
Struudel on sügis-talvise kohvilaua uhkus ja armastus. Tema valmistamine nõuab keskmisest rohkem pingutust, aga on ka seda väärt. Õunad ja pähklid hõrgus kaneeli-vanilje peenes maitsebuketis võiga tembitud taignas on just see, mis akna taga valitseva külma ja pimeduse unustama paneb ning sooja ja mõnusa tunde kusagilt kaugelt sisemusest pinnale toob. Struudel on Viini kohvikute klassika ja iga menüü kohustuslik uhkus. Jagan ühe retsepti täna austria pagarikodade ürikutest:
Vaja läheb:
Taignaks:
250g jahu
1 muna
1spl õli
100 ml toasooja vett
1 tl õunaäädikat
näpuotsaga soola
Täidiseks
2 kg hapukaid õunu
100 g suhkrut
1-2 spl vaniljesuhkrut
2 tl kaneeli
150 g pähkleid, jämedalt purustatud (metsa-, kreeka-, pekanipähklid või mandlid või nende segu on parim)
(150g rosinaid - saab ka ilma)
50 g võid
100 g riivsaia
Tee nii:
Taignaks sega kokku muna, vesi, õli, äädikas ja sool. Seejärel sega hulka jahu. Sõtku mõnuga pehme tainas, kuni ta tuleb laua ja käte küljest lahti. Tambi tainast jõuliselt umbes 100 korda - siis muutub siidjaks-sametiseks. Tampimise asemel võid kasutada köögikombaini taignarežiimi, saad tulemuse kiiremini.
Patsuta tainas 1-2 palliks, pintselda õliga üle ning pane ta sooja kaussi umbes 20-30 minutiks rätiku või kile alla mõnulema.
Täidiseks viiluta õunad või haki nad väikesteks kuubikuteks. Seejärel lisa kaneeliga segatud suhkrud ja pähklid (rosinad) ning sega läbi.
Nüüd rulli tahkunud tainas jahusel pinnal lahti (võid rullida rätiku või küpsetuspaberi peal). Saad teha ühe suurema või kaks väiksemat struudlit.
Vormi taignast õhuke neljakandiline tükk (või tükid).
Seejärel sulata pannil või ja prae seal riivsai kenasti kuldseks. Nüüd määri taignaristkülikud pealt võiga ja piserda üle kuldse saiapuruga.
Paiguta täidis taigna ühte äärde ribana ja hakka kokku rullima.
Pärast igat rullimist kata tainas sulatatud võiga.
Küpseta 180 kraadises ahjus umbes 30-40 minutit või kuni struudel muutub kuldpruuniks. Pintselda ka küpsetamise ajal korra oma pätsike võiga üle ning kui ta ahjust välja võtad, võita veelkord. Lase tal rätiku all jahtuda ning serveeri vahukoore, jäätise või vaniljekatmega.
Naudi uhket talvist suurlinlikku maiust - struudel sobib oivaliselt lummeuppunud pühapäevahommikusse!
Armastust teie südameisse ja padadesse!
Evelin
Kommentaarid (0)