Foto: Jaan Heinmaa
Pille Enden 18. november 2022 07:28

Põhja-Aafrika moodi rikkaliku maitsega õrnalt vürtsikas hautises on peategelaseks veisesüda ja hapukat maitset ning mahlasust pakub aiva ehk küdoonia. Hautise võib valmistada ka lamba- või veiselihaga. Pikast toorainenimekirjast ei tasu heituda, sest suurema osa sellest moodustavad maitseained ja vürtsid.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
2 tundi 15 minutit + üleöö marinaadis

Koostisosad
800 g Veisesüda
1 tk Sibul
0.5 tl Sool
3 spl Tomatipasta
0.5 tl Safran
0.5 tl Kurkum
2 tk Kaneelikoor
0.5 tl Purustatud must pipr
8 dl Kanapuljong
1 dl Kivideta mustad ploomid
2 tk Aiva
1 spl Mesi
0.5 dl Hakitud pistaatsiapähkel
0.5 dl Granaatõunaseemned
MARINAAD
1 spl Koriandriseemned
1 tl Köömned
1 tk Punane tšillikaun
1 tl Cayenne`i pipar
6 tk Küüslauguküüs
2 tl Jahvatatud paprika
3 spl Veiniäädikas
5 spl Õli
Riis või kuskuss serveerimiseks

Valmistamine

1. Marinaadi valmistamiseks rösti koriandriseemned ja köömned kuival pannil. Jahvata jämedalt või purusta uhmris. Pane suurde kaussi.

2. Lisa kaussi hakitud tšilli, cayenne, hakitud küüslauk, paprika,veiniäädikas ja 3 sl õli. Sega hästi läbi.

3. Eemalda südamelt rasv. Lõika lahti ja eemalda sooned ning kelmed. Lõika 1-1,5 cm kuubikuteks. Pane lihatükid maitseainesegusse ja sega läbi. Kata toidukilega või pane kaanega karpi ja tõsta ööks külmkappi.

4. Võta süda 1 tund enne valmistamist külmkapist toatemperatuurile.

5. Koori ja haki sibul. Hauta haudepoti põhjas õlis koos soolaga pehmeks, 8-10 minutit. Lisa tomatipasta, safran, kurkum, kaneel ja pipar. Hauta 5 minutit.

6. Pruunista südamekuubikud pannil kuumas õlis jao kaupa ja tõsta potti. Kalla potti puljong, kuumuta korraks keemiseni, alanda siis kuumust ja hauta kaane all 1 tund.

7. Pese aiva külma veega ja lõika sektoriteks. Eemalda puitnud osa, lõika õhukesteks viiludeks ja pane kohe potti, muidu muutub pind pruuniks. Lisa ploomid ja mesi. Hauta kaane all 30 minutit või kuni aiva on hästi pehme. Maitsesta veel soola ja pipraga kui vaja.

8. Serveerimisel puista peale pistaatsiapähkleid ja granaatõunaseemneid. Serveeri riisi või kuskussiga