Foto: Jaan Heinmaa
Pille Enden 24. november 2022 14:05
Banaanileib ei ole magus ega soolane, aga meeldivalt neutraalne, millele võib peale panna nii magusat maapähklivõid kui juustu. Maitsev amps kohvi või teega, hea snäkk vahepalaks, mida võib töölegi kaasa võtta. Pähkleid, rosinaid ja aprikoose sisaldav leib on pehme ja niiske. Kui see korralikult sisse pakkida, siis säilib pehme õige mitu päeva. 

Koostisosad
0.75 dl Kuivatatud aprikoosid
0.75 dl Rosinad
2 dl Nisujahu
1.75 dl Rukkijahu
1 tl Sool
1 tl Küpsetuspulber
1 tl Sool
75 g Või
3 spl Pruun suhkur
2 tk Muna
4 tk Küps banaan (600g)
0.75 dl Hakitud Kreeka pähklid
Õli vormi määrimiseks
Riivsai vormi puistamiseks

Valmistamine

10-12 tk

1. Haki aprikoosid. Pane rosinad ja aprikoosid 25-30 minutiks leigesse vette likku. Kurna.

2. Kuumuta ahi 175 kraadini. Määri keeksivorm õliga ja puista üle riivsaiaga.

3. Sega jahud, küpsetuspulber, sooda ja sool kausis.

4. Vahusta või suhkruga. Mikserda ükshaaval hulka toasoojad munad. Koori banaanid ja purusta kahvliga. Vala muna-võisegu banaanidele ja mikserda kuni see on ühtlane ja kohev.

5. Lisa hakitud pähklid, rosinad ja aprikoosid ning sega tainasse. Kummuta jahusegusse ja sega kuni see on ühtlane. Lase 3-4 minutit seista.

6. Vala tainas ettevalmistatud keeksivormi ja küpseta 55-60 minutit või kuni sissetorgatud tikk väljub puhtana. Lase 10-15 minutit jahtuda ja kummuta vormist. Serveeri soojalt või jahtunult. Kata toidukilega, et leib paremini säiliks.