Foto: Jaan Heinmaa
Taimetoidu retseptid
20. november 2022, 12:18

HELLITUSROOG PUHKEPÄEVAKS | Peekonis porru ja sibul veini-koorekastmega

Peekonisse keeratud porrutükid ja sibulasektorid küpsevad just parajalt pehmeks ja süües tunned ka küpsetatud laukudele omast magusat maitset. Veini-koorekaste teeb roa tõeliselt hõrguks, rääkimata peale pandud Brie viiludest. Eks see üks hellitusroog ole, hea nautida armsate inimeste seltsis ja hea veiniga. 

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min
20 minutit + 20-25 minutit küpsetamiseks

Koostisosad
1 tk Suur porru (300g)
2 tk Keskmine sibul (200g)
30 g Või
0.5 dl Nisujahu
1 dl Valge vein
3 dl Toidukoor 20%
1 spl Mahe sinep
Värske tüümian
100 g Riivitus juust
Sool
100 g Brie juust
2 pk Õhuke toorsuitsupeekon (a 140g)

Valmistamine

1. Pese porru ja lõika varreosa umbes 4 cm tükkideks. Kloori sibulad ja lõika pooleks. Mähi porrud ja sibulad peekonisse ja aseta ahjuvormi põhja üksteise kõrvale. 2. Sulata potis või, sega hulka jahu ja kuumuta keskmisel kuumusel 2-3 minutit. Vala osade kaupa hulka vein ja piim, samal ajal segamist jätkates. Kuumuta keemiseni ja lase vaikselt keeda umbes 3 minutit. Lisa sinep ja umbes 1 sl tüümianilehekesi, lisa ka riivitud juust ja kuumuta, kuni see on sulanud. Maitsesta kaste soolaga (u 0,5 tl) ja vala vormi.

3. Lõika Brie viiludeks ja tõsta kõige peale. Küpseta 200-kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni juust peal mõnusalt mullitab.

4. Lase enne söömist mõni minut jahtuda, puista peale veel tüümiani ja paku kõrvale head juuretisesaia või sepikut.