Õuna- ja metsmarjakrõbedik vürtsidega

Foto: Evelin Ilves
Küpsetised
6. november 2022, 06:57

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Õuna- ja metsmarjakrõbedik vürtsidega

Täna jagan Halloweeni tuules üht ameerikalikku sügisest lemmikkooki, mille kõige tähtsamaks ja asendamatuks koostisosaks on alati Õunad ja kaneel, kõigi teiste komponentidega võib vabalt ja loominguliselt ümber käia. Jagan teiega üht ürg-eestilikku versiooni, kus ohtralt metsikuid marju ja omajagu eksootilisi vürtse ka.

4-6-le

Vaja läheb:

• 300g õunu, puhastatud ja tükeldatud, aga koored jäta peale ja seemned söö ära

• 100 g mustikaid

• 100g pohli (või muid meeldivaid kõvemaid marju - pihlakad, jõhvikad jsm)

• 400 g kohupiimapastat

Krõbediku jaoks:

• 50 g täisterakaerahelbeid

• 80 g mandlilaaste või purustatud mandleid

• 50 g jahu, mis meeldib

• 100 g kookospalmisuhkrut (või pruuni suhkrut)

• 100 g võid

• kaneeli, kardemoni, muskaatpähklit, tibake soola, kui on - ka vaniljet…

Koogivormi määrimiseks võid või (sprei-) õli.

Tee nii:

Sega kokku kõigepealt omavahel mandlilaastud, jahu, suhkur ja maitseained. Seejärel näpi sinna sisse tükkhaaval külm või. Mudi hoolega oma sõrmedega kuni tekib tore tükiline koogipuru-mass. Määri koogivorm või või õliga, kata õunatükkidega ja laota õunte peale marjakiht. Kõik see kaunidus määri ilusasti kohupiimapastaga ja kata kenasti purukattega.

Küpseta 175 ˚C juures 25-30 minutit või kuni puru ilusasti kuldseks on muutunud. Lase enne serveerimist pisut jahtuda. Naudi niisama magustoidukausikeset või serveeri lemmikjäätise või hoopis vaniljekreemiga.

Pisut vürtsikas ja tõeliselt sügisene maius ongi valmis. Head nautimist!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin