Taimetoidu retseptid
4. november 2022, 09:43

PUHAS KODUMAINE GURMEE! Täisterakuivikud musta torbikseenega

Hea õnne korral võid novembris metsa alt värskeid torbikseeni leida. Kindla peale saad välja minna, kui otsid kaupluse köögiviljaosakonnast kuivatatud musti torbikseeni, mida lisaks muudele roogadele saab lisada ka kuivikutainasse. Tulemuseks suurepärane amps, eriti kui määrid peale naturaalset toorjuustu või soolakat võid. Kui sul soolahelbeid peale puistamiseks pole, siis lisa tainasse 0,5 tl asemel 1 tl soola.

Koostisosad
1 dl Hakitud kuivatatud mustad torbikseened
1 tl Sool
1 tl Suhkur
2.5 dl Keev vesi
1 pk Kuivpärm
1 dl Rukkijahu
4 dl Täisteranisujahu
0.5 dl Õli
Soolahelbed peale

Valmistamine

32 tk

1. Lõika kuivatatud seened väikesteks tükkideks. Kasuta nii palju seeni, et tükeldatult on neid umbes detsiliitri jagu.

2. Puista seenepuru kaussi, lisa sool ja suhkur ning vala keeva vett peale. Lase jahtuda, kuni vedelik on käesoe. Sega kuivpärm rukkijahuga ja vala vedeliku hulka. Sõtku juurde täisteranisujahu ja lõpuks õli. Lase tainal kaetult kahekordseks kerkida.

3. Sõtku tainas läbi ja jaga 16 osaks. Veereta tainapalad piklikeks kuklikesteks, tõsta küpsetus paberiga kaetud ahjuplaadile ja lase kaetult veel umbes 20 minutit kerkida. Küpseta 200-kraadises ahjus 12-13 minutit. Lase ahjuplaadil mõni minut jahtuda. Seejärel poolita kuklid pikuti ja tõsta plaadile lõikepool üleval. Võid poolitada noaga lõigates, aga võid ka kahvliga torgata, viimasel juhul jääb pind kenasti sakiline.

4. Puista poolikutele veidi soolahelbeid peale ja kuivata 100-kraadises ahjus, kuni kuivikud muutuvad krõbedamaks (vähemalt 1 tund). Lase toasoojas täiesti maha jahtuda. Säilita kuivikuid kuivas ja jahedamas kohas.