Sisuturundus
10. november 2022, 10:53

Elamusterohke õhtu: Laternamatkad Murru vangla telgitagustes!

Või kui nüüd eriti täpne olla, peaks vast sõnastama: müüritagused. Igatahes viis Laternamatkad.ee ekskursioon meid ei kuhugi mujale kui otse Murru vanglasse Rummus!

Kogunesime matkalistega vangla väravate ees: kui kõik olid kohale saabunud, piletikontrolli läbinud ning raadiosaatjate ning laternatega varustatud, avanes vangla värav ning ligi 50-pealine matkaseltskond võttis vabatahtlikult vastu otsuse piiluda vanglaväravatest teisele poole. Vaevalt, et omal ajal keegi seda nii kergekäeliselt teha oleks soovinud...

Murru vangla näol on tegemist kinnipidamisasutusega, mis töötas 1938. aastast kuni 2013. aastani – nagu näha, siis tegelikult polnudki see nii ammu kui antud hoonetekompleks veel täies töös oli.

Matka käigus astusime sisse erinevatesse vangla territooriumil paiknevatesse hoonetesse, kuulates samal ajal raadiosaatjast LIVE- giidi räägitud lugusid Murru kinnipidamisasutuse ajaloost, aga mis veel eriti põnev – tõestisündinud juhtumeid päris inimeste kogemuste läbi, mis kooslusena andis üpriski hästi aimu vangla sisekliima ja eluolu kohta. Kohati õõvastav ja robustne, teisalt üllatav ning suures osas filmilikult realistlikud lood otse meie keskelt- kodumaa vanglaseinte vahelt.

Pärast põhjalikku seiklust vanglahoonetes saime kosutust turgutavast küünlavalgel peetud pausist, kui nautisime sooja Laternamatkade piparmünditeed. Seejärel võis meie põnev seiklus aga jätkuda! Feuerhand laternate võbelevate tulede saatel suundusime kurikuulsa tuhamäe suunas, mis otse vangla taga kõrgub. Kes veel ei tea, siis Rummu tuhamägi on tõmbenumbriks ka paljude turistide seas!

Tegime väikest pingutust nõudva tõusu üles mäkke, mis aktiivset puhkust hindavale seiklejale kindlasti üle jõu ei käi, samal ajal kuulates üllatavaid fakte ja lugusid ka mäe ajaloo kohta. Kulminatsiooniks saime nautida miljonivaadet, mis avanes meile Rummu tuhamäe tipust!

Hanerivis mäest alla matkates tõi silmailu kaunis valguskett, mis moodustus matkaliste käes rippuvate Feuerhand laternate sädelevatest tuledest. Järjekordne vau-elamus käes, suundusime giidi juttude saatel taas meie matka alguspunkti, kus oli aeg loovutada raadiosaatjad ning laternad. Keha mõnusast 2,5 tunnisest jalutuskäigust soe ning hing täis indu kohe uudistama minna, milliseid ägedaid sihtkohti Laternamatkad.ee matkanimekirjas veel pakkuda on! Laternamatkad Murru vanglas toimuvad iga kuu – matkagrupid sisenevad vanglasse laupäeviti kell 16.00 ning 19.00! Võimalus tellida ka privaatmatk oma seltskonnale www.laternamatkad.ee/privaatmatkad.