Küpsetised
21. oktoober 2022, 08:52

NÄDALA KOOK | Õrn ja mahlane õuna-kohupiimakook

Heast õunakoogist ei ole lihtsalt võimalik ära tüdineda, õnneks on veel ka koduaia õunu ja neid, kes järjekordsest õunakoogist rõõmu tunnevad. Jäta õunatükid üsna suured, küpsenult on need koogis nagu ahjuõunaampsukesed. Samamoodi jäägu tükkidena tainasse ka rikotakohupiim, hiljem on see väga mõnus kohupiimane koogisuutäis. Pähklipuistele võid lisada kaneeli või kardemoni rohkemgi, kui retseptis kirjas. Õrn tuhksuhkrukiht kõige peal teeb koogitüki taldrikul eriti kauniks.  

Koostisosad
500 g Hapukad õunad
150 g Või
3 tk Muna, L suurus
1.5 dl Suhkur
300 g Vanillikohupiimakreem
3.5 dl Nisuhaju
2 tl Küpsetuspulber
Sool
209 g Rikotakohupiim
PEALE
2 spl Sulavõi
80 g Hakitud mandlid
1 tl Suhkur
1 tl Kaneel või kardemon
Tuhksuhkur, soovi korral

Valmistamine

12 tk

1. Koori õunad ja lõika suuremateks tükkideks. Sulata või, jäta jahtuma. Vahusta munad suhkruga läikivaks elastseks vahuks (vahusta vähemalt 4 minutit). Lisa munavahule kohupiimakreem ja jahtunud sulavõi (jäta 2 sl katte jaoks) ning sega ühtlaseks.

2. Vala kaussi õunatükid ja sega kergelt läbi. Sega sõelutud jahu küpsetuspulbri ja soolaga ning ettevaatlikult segades lisa osade kaupa kohupiima-õuna-munasegu hulka. Kõige viimaseks lisa tainasse rikotakohupiim: tõsta lusikaga suuremad portsud taina peale ja sega vaid väga kergelt, et rikota jääks tainasse võimalikult tükilisena.

3. Vala tainas küpsetus paberiga vooderdatud 24 cm lahtikäivasse koogivormi ja silu pealt ühtlaseks. Sega 2 sl sulavõi hulka hakitud mandlid, suhkur ja kaneel või kardemon ja jaga segu koogi peale.

4. Küpseta kooki 180-kraadise ahju alumises kolmandikus 45-50 minutit. Lase koogil enne söömist 15-20 minutit jahtuda, siis on seda lihtsam lahti lõigata.