Küpsetised
3. november 2022, 06:30

MIDAGI SOOJA JA HEAD | Seene-peekonipirukas

Tänavune seenesügis on olnud üsna heitlik ja tavatult hiline, aga siiski on metsast võimalik veel pirukajagu seeni leida. Rikkalik juustuse täidise ja õrna peekonimekiga pirukas on metsaseentega võrratu! Täidisesse sobib panna ka šampinjone, austerservikuid või muid kultuurseeni.  Ka kupatatud seened sobivad, need võib pannile panna siis, kui sibulad on juba pehmed. 

Koostisosad
PÕHI
100 g Või
3 dl Nisujahu
1 tl Sool
2 spl Riivitud parmesan
1 dl Köögikoor
Või vormi määrimiseks
TÄIDIS
1 l Värsked seened
2 spl Või
2 tk Sibul
120 g Peekoniviilud
200 g Toorjuust kukeseentega
2 dl Kreeka jogurt
2 tk Muna
1 dl Riivitud parmesan
Sool
Must pipar

Valmistamine

10 tk

1. Kuumuta ahi 200 kraadini. Hõõru pehme või hulka jahu, sool ja riivjuust. Lisa lõpuks koor ja sega ühtlaseks. Suru tainas võiga määritud 26 cm pirukavormi põhja ja äärtele. Pane ahju ja küpseta 10 minutit või kuni tainas saab õrnalt pruunika jume.

2. Puhasta ja tükelda seened. Pane kuumale kuivale pannile ja prae kuni vedelik on aurustunud ja pann jääb kuivaks. Lisa siis või ja hakitud sibulad. Prae 4-5 minutit kuni sibul pehmeneb. Tõsta pannilt ära.

3. Prae peekoniviilud pannil krõbedaks ja tõsta majapidamispaberile nõrguma. Kui need on piisavalt jahtunud, murra väikesteks tükkideks.

4. Täidiseks hõõru toorjuust, jogurt, munad ja riivitud parmesan ühtlaseks. Sega hulka seenesegu ja peekon. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta segu eelküpsetatud põhjale ja silu ühtlaseks.

Pane ahju ja küpseta ahju allosas 25-30 minutit kuni täidis on tahe ja pealt kaunilt pruunistunud.