Taimetoidu retseptid
2. november 2022, 08:25

TEEB HINGELE HEAD | Pihlakaleib

Mõrkjasmagus pihlakas annab magusapoolsele leivale oma erilise, kergelt kirbe meki. Korja pihlakaid kobaratena ja nopi alles siis marjad ükshaaval lahti. Kui külm pole veel marju magusaks „näpistanud“, siis hoia neid enne kasutamist paar päeva sügavkülmas. Kui apelsinipipart poest ei leia, võid tainasse lisada riivitud apelsinikoort ja õige pisut purustatud musta pipart. 

Koostisosad
2 dl Käesoe vesi
40 g Pärm
0.5 dl Tume toidusiirup
2 dl Pihlakamarjad
1 tl Sool
0.5 tl Apelsinipipar, soovi korral
2.5 dl Rukkijahu
4.5 dl Täisteranisujahu
50 g Või, sulatatud
MÄÄRIMISEKS
1 spl Tume toidusiirup
1 spl Vesi

Valmistamine

1 päts

1. Mõõda tainakaussi käesoe vesi, murendatud pärm ja siirup. Sega, kuni pärm on lahustunud. Kuumuta pihlakamarju mikrolaineahjus, siis on nad pehmemad ja neid on lihtsam kahvliga puruks pressida. Lisa marjad vedela segu hulka.

2. Sega teises kausis omavahel jahud ja lisa hulka sool ja apelsinipipar. Lisa osa jahusegust tainakaussi vedeliku hulka ja sega ühtlaseks. Lisa ülejäänud jahu ning sulatatud ja jahtunud või. Sõtku tainast, kuni see on ühtlane ja tuleb kausi servast lahti. Kata kauss rätiga ja lase tainal soojas kohas umbes 1 tund kerkida.

3. Puista tööpinnale pisut jahu ja sõtku seal tainas veel kord läbi, vormi ümmarguseks või piklikuks pätsiks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase veel 30 minutit kaetult kerkida. Torka kahvliga peale mõned augud ja küpseta leiba 175-kraadise ahju alumises kolmandikus umbes 45 minutit.

4. Sega omavahel siirup ja vesi ning pintselda kuum leib siirupiveega üle. Lase leival ilma katmata jahtuda. Kui sa leiba siirupiveega pintseldada ei taha, siis kata leib jahtumise ajaks rätiga.