Suussulavad seenepihvid

Foto: Evelin Ilves
Taimetoidu retseptid
2. oktoober 2022, 07:19

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Suussulavad seenepihvid (1)

Jagan teiega täna oma energiasäästlikus köögis sündinud sügisest hitti - seenepihvide retsepti, sest on hooaeg ja seened saanud tõesti hoo sisse maa seest välja vupsamises. Muidugi saab pihve teha ka poes müüdavaist šampinjonidest, portobellodest või šitaakedest, aga metsaseenete maitsega nemad siiski ei konkureeri. Elektripliidil (ka keraamilisel plaadil) praadides säästab energiat lihtne nipp - kui keerad pihvid teist pidi, võib kuumuse kinni keerata - seda jätkub ilusasti pätside lõpuni küpsemiseks.

Vaja läheb:

  • 300g metsaseeni, kupatatud (või soolatud)

  • 3 spl porrut või punast mugulsibulat

  • 100g peekonit (veganid saavad asendada eelleotatud kreeka või india pähklitega)

  • 3 spl riivsaia või kama

  • 1 muna (saab ka ilma)

  • 50-100ml vett (kui tainas saab liiga tihke)

  • ½ tl soola, maitseks värskelt purustatud musta pipart ja/või riivitud muskaatpähklit, tüümiani, peterselli vms lemmikürti.

  • Praadimiseks head taimeõli või selitatud võid või kookosõli ning lisaks peotäis riivsaia või kama paneerimiseks.

Tee nii:

Aja kõik koostisosad läbi hakklihamasina alustades pähklitest, kui teed veganversiooni. Pähklid võiks kõige lõpuks ka teist korda läbi aetud saada - siis saavutad mõnusa kreemja konsistentsi. Sega taigen käe või suure lusikaga läbi. Maitsesta ning asu praadima.

Aja paksu põhjaga pann pliidil kuumaks, seejärel lisa sinna rasvaine ning hakka peopesas voolitud ja riivsaias veeretatud seenepihve ettevaatlikult pannile laduma. Jäta neile vahed sisse, et oleks ruumi ka külgedel pruuniks küpseda.

Kasuta praadimisel keskmist kuumust, et pätsikesed saaksid pannil piisava aja mõnuleda.

Kuumad pihvid sobivad serveerida praekartuli ja hapukoorega - see on lapsepõlve klassika. Aga kergem ja tervislikum valik on kõrvale süüa köögivilju olgu siis grillituna või värskete salatitena.

Külm seenepihv on ideaalne võileiva peale panna, kuum pihv aga (vegan)-burksi vahele. Uskuge, kõht püsib tundide kaupa täidetuna ja hind püsib ka mõistuse piires - eriti kui võtate vaevaks ise oma kätega seda looduslikku valgu- ja mineraalipommi omale metsast koju kanda.

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin