Pille Enden 30. september 2022 11:04
Keefriga valmistatud kook tuleb maitsev ja mahlakas, kuid on kergem kui tavapärane šokolaadikook. Valmib lihtsalt ja püsib kaetuna säilitades söömiskõlblikuna õige mitu päeva. Koogi võib katta lihtsalt šokolaadiglasuuriga või lõigata põhjalt kõrgemaks kerkinud osa eelnevalt ära ja valmistada sellest kaunistuseks pallikesed.

Koostisosad
3 dl Nisujahu
1.75 dl Suhkur
1 dl Kakaopulber (+ vormi määrimiseks)
1.5 tl Küpsetuspulber
0.5 dl Õli
Sool näpuotsaga
0.5 dl Õunakaste või -püree
2 dl Keefir
1 dl Apelsinimahl
Või vormi määrimiseks
Külmkuivatatud vaarikad kaunistuseks
GLASUUR
100 g Šokolaadipitsid või hakitud šokolaad
1.5 dl Tuhksuhkur
3 spl Kuum vesi
6 tilka Rummiessents

Valmistamine

10 tk

1. Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri 20 cm lahtikäiv koogivorm võiga ja puista üle kakaopulbriga.

2. Sega jahu, suhkur, kakaopulber, sool ja küpsetuspulber. Lisa õli, õunakaste, keefir ja apelsinimahl. Sega ühtlaseks.

3. Vala tainas vormi ja küpseta 45-50 minutit või kuni sissetorgatud tikk väljub puhtana. Lase jahtuda.

4. Valmista glasuur. Sulata šokolaad vesivannil. Sega tuhksuhkur ja kuum vesi esmalt omavahel ning siis sega hulka šokolaad.

5. Lõika kook pealt siledaks. Pudista äralõigatud osa peeneks pudiks, sega hulka 2-3 sl šokolaadiglasuuri ja kui vaja siis ka nii palju kuuma vett, et segu jääb hästi kokku. Maitsesta rummiessentsiga. Vormi väikesed pallid ja veereta kakaopulbris.

6. Määri glasuur koogile ja pane peale pallikesed. Lase tahkuda. Soovi korral puista kaunistuseks peale kuivkülmutatud marju.