Õuna-pohla marmelaad kardemoni ja kaneeliga

Foto: Evelin Ilves
Evelin Ilves 25. september 2022 10:32

Sügisene seeneline kohtab metsas veel kõiksugu marju. Neist kõige silmapaistvamad on muidugi pohlad. Oleme harjunud pohlamoosi verivorstide parimaks kaaslaseks pidama, kuid miks ka mitte seda traditsioonilist keedist pisut edasi arenda? Mõeldud - tehtud, terve õhtu mässasin ja maitsesin mõnuga ja valmis sai hiiglama tore jõulumarmelaad, mida võib külma ilmaga ka lihtsalt niisama põske pista või hommikusele röstsaiale määrida. Jagan äsja leiutatud ja katsetatud värsket retsepti rõõmuga ka teiega:

(Evelini enda leiutis!)

Vaja läheb:

  • 1,5 kg hapumaid kõvemaid õunu (punastest saab kauneima keedise)

  • 1,5 kg pohli

  • 1 kg moosisuhkrut

  • 2 tl kaneeli, jahvatatud

  • 2 tl kardemoni, jahvatatud

  • 0,5 tl muskaatpähklit, jahvatatud

  • 10 tera vürtspipart

  • 2 sidruni mahl

  • näpuotsaga soola

  • 0,5l vett või mõnd punast mahla

Tee nii:

Tükelda õunad (ära koori) ja pane koos vee või mahla ja moosisuhkruga paksu põhjaga potti madalale tulele podisema. Lase õuntel täiesti pehmeks keeda. Lisa maitseained (piprad on hea lisada marlisse mähituna, et need hiljem lihtsalt eemaldada saaks) ja pohlad, ning keeda väga väikse mulliga veel umbes 15 minutit.

Nüüd korja piprad välja ja püreeri saadud kleepjas mass kõrgel kuumusel kreemjaks püreeks. Sule kuumadesse purkidesse, jahuta ja säilita esialgu mõned päevad külmikus. Hiljem võib nad rahulikult keldrisse hoiule saata.

Hangunud marmelaad on lausa ideaalne kaaslane kõiksugu ahjulihadele, juustudele ja jõuluvorstidele, aga sobib ka pankookide või jäätise kõrvale. Magus-hapu-kibe-mõru-kootav-umami - see täiuslik maitsete bukett ongi sinu purgis!

Naudi terviseks ja rõõmuks!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin