Adžika

Foto: Panthermedia/Scanpix
Gruusia köök
18. september 2022, 07:26

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Abhaasia adžika lihale või omletile

Kui ilmad vihmaseks ja ööd külmaks pööravad, on aeg midagi vürtsikat omale põske pista. Killuke küüslauku ja tšillit kuluks kohe igasse päeva ära, sest see on tõhus kaitse ka õhus lendlevaile viirustele, kellele meie tavaline sügisene õhuniiskus 99% vägagi meeltmööda on.

Ühel suvisel pidulaual sain maitsta maagilist mudru, mida pakuti grillitud lihakraami kõrvale. See oli küll parasjagu tuline, et siiski nii mõnusalt kreemjas ning tummiselt maitsev, et ajas autorit välja selgitama. Peasüüdlane lasi külalistel mõnuga arvata, millega tegu võiks olla ja uskuge või mitte - mitte ainuski gurmaanist piduline seda kombinatsiooni  ära ei arvanud. Ka mulle tundus uskumatu, et roog, mille peamine komponent on värske koriander, seda maitset mitte millegagi ei reeda. Ja ka põlised koriandri vihkajad vitsutasid tulist maiuspala mehiselt kuni tõehetk neid tagasi tõmbuma sundis. Jagan rõõmuga teiega seda ehtsa grusiinist vanaisa kodust retsepti:

(Säilib külmikus purkides umbes aastajagu)

Vaja läheb:

  • 1kg värsket koriandrit

  • 600g Kreeka pähkleid

  • 500g tšillit

  • 500g küüslaugu küüsi

  • Soola ja suhkrut tunde järgi

Tee nii:

Lase kõigepealt koriandril päikese või sooja õhu käes natuke kuivada - paar tunnikest - muidu ajab ta liigset niiskust adžikasse ja vähendab selle kreemikust.

Puhasta küüslauk ja lõika tšilli kaunadel roheline otsaosa maha, seemned jäta sisse. Nüüd aja kõik see kraam tavalisest hakklihamasinast läbi, sega hoolega ning maitsesta soola ja suhkruga. Mina lisasin veel juurde mõned spl-d naturaalset siidriäädikat.

Seejärel aja saadud segu veelkord hakklihamasinast läbi ning sule steriliseeritud purkidesse. Hoia külmikus ja maiusta regulaarselt. Kui jätkub, saab seda nautida järgmise sügiseni. Lihtsalt imeline!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin