Küpsetamata magustoidud
9. september 2022, 13:31

NÄDALA KOOK | Leiva-karamelli-pohlatort, mis ei vaja ahju

Septembris on pohli kõikjal: metsas kõndijad saavad korjata samblaselt maapinnalt ja turulkäijad osta sõbralikult müüjalt. Karamellise kondenspiimaga magustatud leivapõhi ja karge kohupiima-vahukooretäidis klapivad hapuka pohlamarjaga suurepäraselt! 

Koostisosad
PÕHI
300 g Tume magus leib, nt Muhu
140 g Karamelliga kondenspiim (3/4 tops)
0.5 tl Sool
50 g Sulatatud või
TÄIDIS
5 tk Želatiinileht
5 dl Rõõsk koor 35%
1 tl Vanillsuhkur
300 g Vanilliga kohupiimakreem
140 g Karamelliga kondenspiim (3/4 tops)
2.5 dl Pohlad
0.5 dl Vesi
PEALE
2 dl Rõõsk koor 35%
100 g Karamelliga kondenspiim
2.5 dl Pohlad

Valmistamine

12 tk

1. Põhja tegemiseks tükelda leib ja töötle köögikombainis või mikserikannus puruks. Lisa kondenspiim, sool ja sulatatud või ning sega hoolikalt läbi. Vooderda 22–24 cm lahtikäiva koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Suru leivamass vormi põhja tihedalt kokku ja tõsta täidise valmistamise ajaks külmkappi.

2. Pane želatiinilehed külma vee sisse likku. Vahusta koor koos vanillisuhkruga, lisa kaussi kohupiimakreem ja karamelliga kondenspiim ning töötle mikseriga ühtlaseks. Sega hulka pohlad. Kuumuta 0,5 dl vett keemiseni ja lahusta selles kuivemaks pigistatud želatiinilehed. Vala vedel želatiin peenikese nirena ja kogu aeg segades täidise hulka. Sega hoolikalt ja vala täidis vormi põhjale. Silu pealt ühtlaseks ja tõsta 3-4 tunniks või järgmise päevani külmkappi tarduma.

3. Eemalda vormirõngas ja tõsta tort ettevaatlikult serveerimisalusele. Vahusta koor, lisa kondenspiim ja mikserda ühtlaseks. Pritsi kreemipritsi abiga tordile või tõsta lusikaga ja puista värsked pohlad peale.