Kodune jäätis. Arhiivifoto

Foto: Unsplash
Küpsetamata magustoidud
21. august 2022, 07:13

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Islandist inspireeritud kodutehtud jäätis

Kuumal suvepäeval maitseb jäätis isegi neile, kes seda ülejäänud aastal vabatahtlikult suu sissegi ei pane. Ma olen üks selliste hulgas, keda jäise hõrgutised külmavärinatest rappuma panevad. Aga 30+ temperatuurid viivad ka mind pliiti sügavkülmiku vastu vahetama ja hoopis külmutamist kuuma asemel kokkamisel eelistama.

Jäätiski võib olla päriselt patuvaba ja toitev, mitte pelgalt suhkur,  värvi- ja maitseained. Minu lemmikute hulka kuuluvad Islandil avastatud külmutatud puhas ja maitsestamata skyr ning Aasias kogetud võrratu külmutatud ja naturaalne kookoskoor pulga otsas. Täna jagan teiega üht oma köögi lemmikretsepti, milles Marju vahetades saab luua võrratuid värvi- ja maitsekombinatsioone. Ja kõik sööjad on rõõmsas pöördes!

(4-le)

Vaja läheb:

  • 150-250g maitsestamata skyr’i (laktoosivaba versioon saab imeline kookospiima või kaerakoort lisades)

  • Suurem peotäis külmutatud maasikaid (või teisi marju)

  • 2 külmutatud banaani (seibidena külmutatud)

Tee nii:

Kõigepealt soovitan oma sügavkülmik marju täis koguda. See on vältimatult vajalik ja hiilgavalt maitsev mineraali-, mikrotoitainete ja vitamiinide ladu, mis talve mõnusalt üle aitab elada. Lisaks pakub võimsa kokkuhoiu eelarvele, sest vitamiine (va D3-vitamiin) ei tule sul regulaarse marjadega maiustamise puhul tõenäoliselt toidulisandipurgist juurde võtta.

Kõik marjad ja puuviljad, mis mõneks päevaks lauale seisma on jäänud, soovitan samuti tükkideks lõigata ja sügavkülma panna, seda eriti banaanid, mis on aluspõhjaks maailma parimale patuvabale jäätisele.

Tumedaks tõmbunud banaaniosad pange biojäätmetesse uueks mullaks saamist ootama ning ülejäänu lõigake seibideks ja pistke säilituskotiga sügavkülma. Nii on blenderil neist hiljem jäätist tehes kergem nad jääkreemiks muuta.

Pane peotäis külmutatud maasikaid ja kahe banaani jagu külmutatud seibe blenderisse, kalla peale skyr ning blenderda kreemjaks jäiseks õndsuseks. Suvel kaunista mõne söödava õiega, talvel tilguta pisut vahtrasiirupit või hakitud šokolaadi peale ja naudi erksavärvilist lõhnavat ja puhast tervist pakkuvat maiust. Pidupäevadel eriti oodatud käik!

Armastust teie südameisse ja padadesse!