Küpsetised
19. august 2022, 10:21

NÄDALA KOOK | Karamelline õunapirukas

Kui esimesed õunad puu otsast alla hakkavad potsatama, on aeg ahi sooja panna. Nüüd on käes õunakookide ja -pirukate kuldaeg. Mureda taina, karamelliste õunte ja kreemise täidisega küpsetis kuulub pirukaklassikute hulka. Täidises on lisaks karamellile õrnalt tunda kaneeli, nelki ja apelsini. 

Koostisosad
PÕHI
6 dl Nisujahu pluss rullimiseks
Sool
0.5 tl Küpsetuspulber
220 g Või
1 dl Külm vesi
TÄIDIS
1 kg Õunad
3 spl Või
0.75 dl Suhkur
1 tk Värskelt riivitud apelsini koor
0.5 tl Jahvatatud nelk
0.5 tl Jahvatatud kaneel
2 dl Rõõsk koor 35%
1 tk Suur munakollane
1 spl Mesi
0.25 tl Vanilliekstrakt

Valmistamine

10 tk

1. Sega jahu, sool ja küpsetuspulber. Lisa tükeldatud külm või ja haki puruks. Lisa vähehaaval külma vett nii palju,et saad ühtlase taina. Kõike seda võib teha ka kombainis. Siis töötle tainast kuni sellest moodustub pall, mitte kauem. Vormi tainas palliks, keera toidukilesse ja pane vähemalt 1 tunniks külmkappi.

2. Rulli tainas jahusel laual 30-32 cm kettaks. Tõsta see tainarulli ümber keerates 26-28 cm pirukavormi. Suru põhja ja tihedalt äärtele. Pane 1 tunniks külmkappi.

3. Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika sektoriteks. Kuumuta võid pannil seni kuni see hakkab vahutama. Lisa suhkur ja sega kuni see sulab ning värvub helepruuniks.

4. Sega hulka õunad, apelsinikoor, nelk ja kaneel. Sega kuni õunad on karemelliga kaetud ja kuumuta kuni need on pehmed, u 7-10 minutit.

5. Kuumuta ahi 200 kraadini. Võta pirukavorm külmkapist ja küspeta 15 minutit või kuni on helepruun.

6. Klopi vahukoor, munakollane, mesi ja vanilliekstrakt ühtlaseks.

Lao õunasektorid põhjale ja nirista peale kooresegu. Küpseta 15 minutit või kuni segu on tahe.