Mesine aprikoosimoos

Foto: Evelin Ilves
Hoidised
14. august 2022, 10:51

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Mesine aprikoosimoos

Jagan teiega täna tõelist moosihitti - no ei ole paremat klassikalist keedumoosi, mis väärindab absoluutselt iga toidu, millega kokku puutub ja viib jäägitult keele alla ka lihtsalt lusikaga purki tühjendades. On aprikooside küpsemise kõrgaeg - Marillen, mu arm! Ehk ka Armeenia Ploom - heal lapsel nimesid hulgi. Aprikoos ületab kõik teised viljad nii moosina, želeena kui ka beebipüreena. Minu väikses köögis on tänaseks valminud juba kaks alloleva retsepti suurust laari. Ärge küsige, mitu purki juba haihtunud on…

Vaja läheb:

  • 5kg aprikoose

  • 2kg moosisuhkrut (pektiiniga)

  • 45g vaniljesuhkrut või 2-3 vaniljekauna

  • 1tl soola

  • 5 sidruni värseklt pressitud mahl

  • Soovi ja võimaluse korral mõned peatäied pegoonia või roosi õielehti.

  • 500ml õunamahla või vett alustuseks.

Tee nii:

Puhast aprikoosid kividest. Vala suure poti põhja ca pool liitrit vett või õunamahla ning aja see koos aprikoosidega keema. Jäta sisse umbes 10 kivi - see annab maitsele kerge martsipani meki manu (enne moosi purki sulgemist eemalda kivid).

Kalla sisse moosisuhkur ja sega pisut. Kui moos uuesti keema tõuseb, hakkab ta genereerima vahtu. Keera kuumus minimaalseks, nii tuleb vaht aegamööda ja sa jõuad seda vahukulbiga kenasti ära riibuda ilma et kallis moos üle keeks.

Kui vaht on vaibunud, pane sisse vaniljesuhkur või -kaunad ja lase moosil ilma kaaneta potis rahulikult hästi vaiksel kuumusel podiseda - nii 1,5 tunni jagu. Selle ajaga peaks ta olema 2-4 cm madalamaks keenud. Siis on õige aeg kallata sisse värskelt pressitud sidrunimahl ja lasta veel umbes pool tundi keeda. Nüüd kougi kivid ja kaunad välja ning kraabi kaunade koorte küljest vaniljeseemned lusikale ning sega tagasi moosi sisse. Kui soovid eriti siidist tulemust, lase kuum moos enne eelkuumutatud purki kallutamist blenderist läbi.

Sulge purgid, keera nad jahtumiseks kaas allapoole ja lase neil mõned päevad külmikus olla. Seejärel võid kalli kraami keldrisse kehvemaid ilmu ootama viia. Kui ta sealt välja tood, tuleb ka kõige pimedamal novembriööl päike välja.

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin