Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetamata magustoidud
5. august 2022, 09:36

NÄDALA KOOK | Marja-jogurtikoogid

Need värsked ja küpsetamata koogikesed sisaldagu kõikvõimalikke marju, mida suvine Eesti pakub. Täidisesses ei ole suhkrut eriti palju, aga marjadest tuleb magusust juurde ja just nii jääb kook lahedalt värske. Valgeks katteks võid vahustada vahukoort, kuid koogikesed on maitsvad ka ilma lisakatteta ja ainult rohke marjakuhilaga kaetult. 

Koostisosad
PÕHI
120 g Või
100 g Kaeraküpsised
100 g Ladyfingersi küpsised
4 spl Jahvatatud mandlid või mandlijahu
TÄIDIS
12 tk Želatiinileht
600 g Marjad (sõstrad, mustikad, vaarikad jm)
400 g Maitsestamata Kreekajogurt
250 g Mascarpone
1 dl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
2 dl Rõõsk koor 35%
PEALE
1 dl Rõõsk koor 35%
Erinevad marjad

Valmistamine

16 tk

1. Põhja tegemiseks sulata või ning purusta mõlemad küpsised köögikombainis peeneks puruks. Vala küpsisepuru sulavõi hulka, lisa mandlijahu ja sega ühtlaseks massiks. Kata umbes 2-liitrise pikliku või neljakandilise koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga ja määri kergelt õliga. Suru küpsisemass tihedalt vormi põhja ja tõsta täidise valmistamise ajaks (või järgmise päevani) külmkappi.

2. Pane želatiinilehed külma vee sisse paisuma. Puhasta marjad ja purusta nuimikseriga. Tõsta kaussi jogurt, mascarpone ja mõlemad suhkrud ning töötle mikseriga ühtlaseks. Sega kokku jogurtisegu ja purustatud marjad. Vahusta koor.

3. Tõsta želatiinilehed ilma kuivaks pigistamata väikesesse potti ja kuumuta segades, kuni želatiin on sulanud. Vala vedel želatiin peenikese joana ja samal ajal madalal kiirusel mikserdades jogurti-marjamassi hulka. Tõsta segu kohe külmkappi ja umbes 15 minuti pärast, kui segu on hakanud tarduma, sega hulka vahustatud koor. Vala täidis koogivormi, silu pealt ja tõsta külmkappi tarduma vähemalt 4 tunniks.

4. Enne serveerimist vahusta 1 dl koort ja määri koogile, kaunista värskete marjadega.