Foto: Pexels
Raha
25. august 2022, 07:27

Lugu ilmus Õhtulehes juulis 2022

MOOSI KEETMISE MATEMAATIKA: kas keediseid on mõttekam poest osta või ise teha? (5)

Suvel marjade, kurkide ja seenete purki panek oli varem elementaarne, ent täna, kui poes on riiulid kaupa täis, tuleb mõelda, kas moosi keetmine on majanduslikult mõttekas tegevus. Arvutades kokku tootmaterjali hinna ning arvestades töö aega, leiab kindlasti taskukohasemaid analooge. Kuid hoidistamisel on lisatulusid, mis kalkulatsiooni oluliselt muudavavad.

Korilased teavad, et seente korjamisega rikkaks ei saa ja enne, kui metsmustika liitrihinna üle kauplema hakata, võiks sammud metsa seada ja proovida ise ühe liitri korjata.

Toidutare peatoimetaja Manona Paris näeb ise hoidistamises nii positiivset teraapiat kui võimalust olla kindel hoidise koostises. „Ise hoidiseid tehes saan maitse täpselt enda järgi paika timmida,“ toob ta välja suure plussi. Poest saadavad tooted ei pruugi alati igale inimesele maitseda. Lisaks võib peenikest kirja lugedes selguda, et murakamoosis on rohkem õunu ja tärklist kui marju.

Ka Liis keedab ise moosi ja näeb selles pigem teraapilist tegevust. Ise tehtud hoidis on tema sõnul ka hea jõulukingitus – midagi teistmoodi ja tarbitavat, eriti kui paljudel inimestel on kõik asjad olemas, aga soov on midagi kinkida.

Tuleb nõustuda:

Edasi lugemiseks: