Pille Enden 18. juuli 2022 09:34
Värsked herned ja porgandid kooreses kastmes koos kuumade kartulitega maitsevad küll õige hea ja suvisena.  Kaste sobib hästi ka valge kala või kana juurde. Kastme paksemaks keetmisel on oluline jälgida, et pliidi kuumus oleks mõõdukas, sest muidu kipub muna tükki minema. 

Koostisosad
400 g Noored porgandid
3 spl Hakitud petersell
3 spl Või
1 tl Suhkur
0.25 tl Must pipar
4 dl Kaunadest puhastatud rohelised herned
3 tk Munakollane
1 dl Rõõsk koor 35%
Sool
Riivitud muskaatpähkel

Valmistamine

1. Pese porgandid hoolikalt ja lõika sõltuvalt suurusest 5-7 mm viiludeks või kuubikuteks.

2. Pane potti porgandikuubikud, petersell, või, suhkur, pipar ja 0,5 tl soola.

3. Kalla peale nii palju vett, et see ulatub paar cm üle kuubikute (4 -5 dl)  ja kuumuta keemiseni. Keeda 7-8 minutit. Siis lisa herned ja keeda veel 4-5 minutit või kuni köögiviljad on pehmed.

4. Klopi munakollased vahukoorega lahti. Nirista kastmesse samal ajal segades ja keeda kuni kaste pakseneb. Selleks kulub 30-60 sekundit. Pliidi kuumus peaks olema mõõdukas, et muna ei kalgenduks.

5. Maitsesta muskaadi ja kui vaja, siis ka soolaga. Serveeri keedetud kartulitega või lisandiks kala-kana juurde.