Leib. Arhiivifoto.

Foto: Whitney Wright/Unsplash
Evelin Ilves 10. juuli 2022 07:22

Taaskord tuli viimasel tööpäeval ühe patsiendiga jutuks gluteenivaba leivategu. Teraviljavalgu seedimisega raskusi tundvaid inimesi on üha enam, aga poes saadaolevad leiva asendajad tunduvad ikkagi peamiselt saepurupätsidena. Nõnda jagan teiega täna üht imemaitsva leivukese retsepti, mis on vahva vaheldus ka pärisleiva armastajatele. Peale soovitan määrida vanaemade maiust - meevõid - sest esimene sellesuvine värske mesi on mesilastel juba maiustajatele üle antud:

1 päts

Vaja läheb:

  • 3 küpset banaani

  • 3 muna

  • 1 suurem avokaado või 40 võid vms õli

  • 1dl kaerakliisid

  • 1,5dl maisijahu (või täistera kaerajahu või tatrajahu vms)

  • 2tl küpsetuspulbrit

  • 1/2 tl sidrunhapet või 1 tl sidrunimahla

  • 1/4 tl kivisoola

  • 1dl purustatud (pekaani)pähkleid (soovi korral)

Tee nii:

Mikserda banaanid munaga, lisa avokaado, mikserda kiiremini.

Sega omavahel kliid, jahu ja küpsetuspulber koos sidrunhappega või -mahlaga ja lisa baaanisegule.

Kõige lõpuks lisa pähklid, sega ettevaatlikult tainas läbi ja kalla rasvainega määritud leivavormi.

Küpseta 200C ahjus u 30 min. Naudi niisama, võiga või juustuga või meevõiga!

Meevõi jaoks:

  • 1-2 spl pehmet taluvõid

  • 1-2 spl pehmet mett

Sega käsitsi kausis mõnusaks heledaks massiks ja määri leivale – see on talueestlaste maius, mis isegi suvel leivalt maha ei tilgu!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin