Suur ja lihtne rabarberiplaadikook

Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
24. juuni 2022, 15:33

NÄDALA KOOK | Suur ja lihtne rabarberiplaadikook

Suvistel aiapidudel kipub tihtilugu olema rohkem osalisi kui külma aja tubastel üritustel ja suur ahjuplaaditäis rabarberikooki on väga oodatud. Selle koogi jaoks on vaja valmistada vaid üks tainas, mille saab paari lisaga teha sobivaks nii põhja kui ka katte jaoks. Kindlasti lisa purukattele halvaad, mis teeb selle karamelliseks ja mõnusalt krõbedaks. Koduaia rabarbereid pole vaja koorida, nii saad koogile ka rõõmsalt roosasid värvilaike.

Koostisosad
PURUTAINAS
8 dl nisujahu
2,5 dl suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl söögisoodat
2 tl vanillsuhkrut
250 g sulatatud võid
LISAKS
100 g halvaad
2 dl keefiri
1 muna
TÄIDIS
700 g rabarberit
2 muna
2 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
600 g vanillikohupiima

Valmistamine

ahjuplaaditäis

1. Haki rabarberid viiludeks ja jäta ootele.

2. Mõõda suurde kaussi purutaina kuivad ained, lisa sulatatud või ja sega ühtlaseks puruseks seguks. Jaga segu kahte kaussi: kaks kolmandikku segust jääb põhja jaoks ja kolmandik purukatte jaoks.

3. Riivi halvaa ja lisa kolmandikule ehk purukatte kaussi.

4. Kahele kolmandikule purutainast lisa omavahel segatud muna ja keefir ning sega läbi. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri tainas ühtlaselt peale. Puista peale rabarberitükid, jälgi, et neid satuks ka servadesse ja nurkadesse.

5. Täidise tegemiseks sega munad suhkrutega lahti, lisa kohupiim ja sega läbi. Tõsta täidis lusikas haaval rabarberitükkidele. Kõige peale puista halvaaga purusegu.

6. Küpseta 180kraadises ahjus 40–45 minutit. Lase enne lahtilõikamist kümmekond minutit taheneda.