Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetamata magustoidud
22. juuni 2022, 11:06

JAANIHALG: mango-mascarpone külmtort

Jõuluajal pakub magusat naudingut rammus ja šokolaadine küpsetis jõuluhalg. Miks siis mitte ei võiks üks tarretatud külmtort kanda jaanikuul nime jaanihalg. Magus ja hapu, puuviljane ja kreemjas – siin on kõik suurepärases tasakaalus.

Koostisosad
2 laimi
1 mango (või u 400 g konservi)
0,25 dl vett
1 sl sidruni- või metsmaasikalikööri, soovi korral
3 tl tuhksuhkrut
4 želatiinilehte
1 muna
100 g maitsestamata Kreeka jogurtit
250 g mascarpone’t
soola
0,5 dl suhkrut
12 Savoiardi (Ladyfingers) küpsist

Valmistamine

8–10 tk

1. Riivi laimidelt koor kaussi, teise kaussi pressi mahl – seda peaks kokku olema umbes 0,5 dl.

2. Koori mango, lõika viljaliha kivi ümbert viiludena lahti ja tükelda kuubikuteks. Kaalu välja 50 g mangotükke (ülejäänud jäävad kaunistamiseks) ning lisa pool laimimahlast, vesi, liköör (kui kasutad) ja tuhksuhkur. Püreesta ühtlaseks seguks.

3. Pane želatiinilehed külma vee sisse paisuma. Vooderda piklik koogivorm (vähemalt 1 l) seest toidukilega.

4. Eralda munakollane, lisa jogurt, mascarpone, ülejäänud laimimahl ja riivitud koor ning sega läbi. Tõsta paisunud želatiin väikesesse potti ja sulata madalal kuumusel. Tõsta pott tulelt, lisa vedelale želatiinile 3 sl jogurtikreemi ja sega läbi. Sega saadud segu ülejäänud jogurtikreemi hulka.

5. Klopi munavalge koos vähese soolaga pehmeks vahuks, lisa suhkur vahustamist jätkates, kuni saad tugeva läikiva munavalgevahu. Sega munavaht jogurtikreemi hulka.

6. Tõsta kolmandik kreemist vormi põhja ja määri laiali, et põhi oleks ühtlaselt kaetud. Kasta 6 küpsist laimi-mangosegusse ja aseta pikuti või põigiti vormi täidise peale. Kata küpsised teise kolmandikuga kreemist ja aseta peale ülejäänud 6 küpsist, mida oled laimi-mangosegus immutanud. Lõpuks tõsta vormi viimane kreemiports ja silu tasaseks. Kata vorm toidukilega ja tõsta vähemalt 4 tunniks külmkappi tarretuma.

7. Enne serveerimist kummuta tort alusele ja tõsta mangotükid peale. Kui soovid, lisa ka õhukesi laimiviile ja söödavaid õisi.