Taimetoidu retseptid
10. juuni 2022, 06:40

HELLITA END! Sidrunirisoto kardemoniporganditega

Risoto on roog, mis sobib igasse aastaaega ja igale lauale. Võine kreemjas riis saab värske maitsenüansi sidrunimahlast ja koorest. Võiga hautatud vürtsikad porgandid klapivad lisandiks suurepäraselt ja lõpliku maitse viimistleb pehme hallitusjuust, mis kuumal roal kohe sulama hakkab.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
1.3 l Kuum vesi
1 tk Köögiviljapuljongikuubik
1 tk Suur sibul
1 tk Suur sidrun
Või 25 + 40 + 25 g
300 g Risotoriis
2 pk Suupisteporgand (a 200g)
3 tk Kardemonikupar
4 tk Vürtspipratera
3 spl Sojakaste
Sool
Must pipar
4 spl Vahtrasiirup
100 g Pehmet hallitusjuust

Valmistamine

1. Risoto jaoks valmista puljongikuubikust ja kuumast veest puljong ning hoia seda soojas. Koori

sibul ja haki peeneks. Riivi ühte kaussi peenelt sidruni koor ja teise pressi mahl välja.

2. Sulata poti põhjas u 25 g võid ja prae selles sibul klaasjaks. Lisa riis ja prae segades paar minutit. Siis hakka lisama puljongit osade kaupa, lastes iga kord vedelikul riisiteradesse imenduda, enne kui uue puljongiportsu lisad. Hoia potti mõõdukal kuumusel, sedasi kulub risoto valmistamiseks 20-25 minutit.

3. Samal ajal valmista ka porgandilisand. Poolita porgandid pikuti. Ava kardemonikuprad ja vala mustad seemned uhmrisse, lisa vürtspipraterad ja uhmerda peeneks. Sulata suurel pannil keskmisel kuumusel 40 g võid ja prae selles porgandeid 3-4 minutit. Lisa vürtsid, 0,5 dl puljongit, sojakaste ja veidi soola. Kata pann kaanega ja hauta porgandeid 6-7 minutit, kuni nad on pehmemaks muutunud. Lisa vahtrasiirup ja karamellista porgandeid ilma kaaneta pannil umbes 2 minutit. Lõplikuks maitsestamiseks lisa natuke sidrunimahla.

4. Kui riis on kogu vedelikuga pehmeks haudnud, siis maitsesta roog sidrunimahla ja –koorega ning soola ja pipraga. Lisa viimane kogus võid ja sega risoto hulka.

Lõika juust viiludeks. Jaga risotto taldrikutele ning tõsta peale porgandeid ja juustuviile. Söö kohe.