Kaukaasia piduroad
Foto: Kollaaž (Jaan Heinmaa, Meeli Küttim, Daisy Lappard, Eva Palu, Tarmo Virkus)MIDA MEKKIDA EUROVISIONI VAADATES? Ela Stefanile kaasa, valmistades neid Armeenia ja Kaukaasia köögi hõrgutisi
On ammu teada, et põnevad olukorrad ajavad täiesti salamisi kõhu tühjaks. Kõik need närvide mängud tahavad ju toitu saada ning miks mitte seekord pakkuda neile midagi meie Eurovisioni-lootuse Stefani juurte lähedasest Armeenia köögist – või sellest saadud mõjutustega retseptide seast. Hoiatus, valmista seda kraami suurem kogus ja kutsu sõbrad külla, sest Kaukaasia köök viib keele alla!
Klikka retseptil: Armeenia šašlõkk
Armeenia šašlõkk
Foto: Jaan HeinmaaGrillitud sea kaelakarbonaadi lõigud armeeniapärases marinaadis.
Klikka retseptil: Armeenia pajašašlõkk
Pajas küpsetatud lambaliha sibula ja granaatõunamahlaga. Seda passib teha neil, kel grillivõimalus puudub.
Klikka retseptil: Armeenia lambalihasupp
Armeenia lambalihasupp
Foto: Toidutare arhiivArmeenia lambalihasupp herneste, ploomide ja õunaga. Väga toitev ja maitsev supp, millele ploomid annavad magusa maitse.
Klikka retseptil: Klopitud küüslaugukartulid
Kartulid
Kirjutab retsepti autor: „Selle õpetas mulle Aime Unt. Räägitakse ju palju asju, aga see jäi mulle külge, teen seda kohe palju. Üldiselt pidi see vist Armeenia retsept olema. No paremat sööki ei saagi olla.“
Klikka retseptil: Riisi-hakklihatäidisega dolmad
Riisi-hakklihatäidisega dolmad
Foto: Tarmo VirkusMa hakkan dolmadest täiesti sõltuvusse jääma. Hapukas ümbrises kaneeline-mündine riisitäidis sobitab kõik maitsed ideaalselt kokku. Lisandiks on tzatziki-tüüpi jogurtikaste. Dolmasid süüakse reeglina riikides, kus kunagi laius Ottomani impeerium. Lihaga dolmasid pakutakse soojalt, lihata ampse nii soojalt kui ka külmalt.
Klikka retseptil: Veisekebab koriandri ja mündiga
Veisekebab koriandri ja mündiga
Foto: Daisy LappardKebabi võid serveerida nii vaagnalt kui kohe selle saia vahele torgata, sekka värskeid tomati- ja sibulaviile ning koriandrilehti lisades.
Klikka retseptil: Klassikalised hinkalid hakklihaga
Klassikalised hinkalid hakklihaga
Foto: Meeli KüttimMõnusad jagamiseks mõeldud pallikesed küll Gruusia köögist, ent sageli Armeenia söögikohtade menüüdes.
Klikka retseptil: Baklava ehk õhuline pähklikook
Baklava ehk õhuline pähklikook
Foto: Eva PaluJah, see võib olla ka Armeenia maius, ent seal siiski üsna levinud. On kirjutatud, et Armeenias niisutatakse baklavat just vürtsise siirupiga, mitte meega. Maitsev saab see aga igal juhul olema.
Kommentaarid (0)