Foto: Kristi Rebane
Kristi Rebane 11. mai 2022 11:44

Hõrkude ja hästi kuju hoidvate sõrnikute saamiseks lase tainal enne praadima asumist pool tunnikest puhata, et jahu jõuaks paisuda. Suhkrukogus timmi tainas oma maitse järgi parajaks, kuid ära seda päris ära jäta. Suhkur tasakaalustab kohupiima naturaalset hapukust ja aitab sõrnikutel pannil ka kuldseks praadida.

Vaja läheb (8 keskmise sõrniku tegemiseks):

  • 400 g teralist kohupiima

  • 1 muna

  • 1−2 sl suhkrut

  • ½ tl soola

  • soovi korral 1 tl vanillikaunapastat või -suhkrut

  • 4−6 sl jahu

  • praadimiseks õli

 

Serveerimiseks:

  • hapukoort

  • marju või (toor)moosi

  • suhkrut või mett

 

Küpseta sõrnikuid nii:

1. Sega kohupiim kahvliga õhuliseks.

2. Klopi muna lahti ja sega kohupiima, suhkru, soola ja vanilliga.

3. Lisa kohupiima-munasegule vähehaaval jahu, kuni saad pehme ja hästi vormitava taina. Täpne jahukogus oleneb kohupiima konsistentsist. Lase tainal 30 minutit seista.

4. Veereta tainast väikesed pallikesed ja vajuta need peopesas lapikuks. Kui soovid sõrnikuid hiljem serveerida, võid need külmkappi taldrikule praadimist ootama jätta. Kui tainas kipub käte külge kleepuma, tee käed märjaks.

5. Prae sõrnikuid ühelt poolt paar minutit, kuni need on alt kuldsed. Pööra ümber, keera kuumus madalaks, kata pann kaanega ja küpseta 5−6 minutit, kuni teine pool on samuti kuldne. Temperatuur peab olema madal, et sõrnikud korralikult läbi küpseksid. Jälgi, et sa panni üle ei koormaks, vaid pigem prae sõrnikuid mitmes jaos.

6. Serveeri sõrnikuid kuumalt või jahtunult meelepäraste lisanditega.

Aega läheb 20 minutit + taina seismise aeg!

Suuremale seltskonnale sõrnikuid valmistades, kui oled koguseid retseptis 2−3 korda suurendanud, prae sõrnikuid võimalusel mitmel pannil, et enda pliidi eest seismise aega lühendada.