Palmiksai

Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
8. mai 2022, 17:10

TÕELINE TOIDUTERAAPIA! Palmiksai suitsusingi ja kreemja sinihallitusjuustuga (1)

Palmiksaia küpsetamine on tõeline toiduteraapia: sõtkud rahulikult tainast ja lased kerkida, lõpuks “mängid” elastse tainaga ja põimid palmikuks. Täidises kasuta kindlasti pehmet ja maheda maitsega sinihallitusjuustu, mis küpsedes mõnusalt palmikukeerdude vahele sulab. Sai säilib paar-kolm päeva toatemperatuuril hästi, kui mähid ta küpsetuspaberisse ja hoiad kaanega karbis.

Koostisosad
2.5 dl Piim
25 g Pärm
0.5 dl Suhkur
2 tk Muna (M)
0.5 tl Sool
8.5 dl Nisujahu
80 g Pehme või
150 g Toorsuitsutatud seavälisfilee viilud
150 g Kreemjas sinihallitusjuust
2 spl Mooniseemned

Valmistamine

16-20 tk

1. Soojenda piim potis käesoojaks. Pudista pärm tainasegamiskaussi, lisa suhkur ja 1 dl sooja piima.

2. Klopi munad lahti, tõsta 3 sl määrimiseks kõrvale. Vala lahtiklopitud muna kaussi pärmisegu hulka, lisa ülejäänud piim, sool ja hakka osade kaupa lisama ka jahu. Kui suurem osa jahust on tainasse lisatud, sega osade kaupa juurde pehme või ja lõpuks ka ülejäänud jahu.

3. Sõtku tainast 4-5 minutit. Siis kata kauss toidukilega ja jäta tainas sooja kohta umbes tunniks ajaks kerkima.

4. Vahepeal lõika singiviilud peenikesteks ribadeks ja juust väikesteks tükkideks, tõsta külmkappi.

5. Puista tööpinnale veidi jahu, tõsta kerkinud tainas kausist tööpinnale ja sõtku läbi. Rulli tainas lahti umbes 50 x 45 cm plaadiks. Lõika tainaplaat pikuti kolmeks 50 x 15 cm ribaks. Jaga singiribad ja juustutükid tainaribadele, jättes pikemates servades u 2 cm vabaks. Rulli ribad pikuti tihedalt rulli. Tõsta rullid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja põimi palmikuks. Lase kaetult u 20 minutit kerkida.

6. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Pintselda palmik munaga üle, puista peale mooniseemneid ja küpseta alt teisel siinil 30-35 minutit. Vahepeal, u 20. minuti peal, võid palmiku küpsetuspaberiga katta, et see pealt liiga tumedaks ei küpseks. Lase enne lahtilõikamist veidi jahtuda.