Foto: Kristi Rebane
Kristi Rebane 6. mai 2022 14:33

Üllata maikuu teisel pühapäeval oma kalleid nostalgiliste sefiiridega. Roose meenutavad õhkõrnad maiustused valmivad vaid mõnest koostisosast ning kaovad laualt kiiremini kui jõuad öelda „Head emadepäeva!“.

Vaja läheb (12 kahepoolse sefiiri tegemiseks):

  • 2−4 haput õuna, et saada 130 g õunapüreed

  • 70 g suhkrut

  • 1 munavalge

  • katmiseks tuhksuhkrut

 

Siirup:

  • 5 g agar-agarit

  • 130 g suhkrut

  • 75 ml vett

 

Valmista sefiire nii:

1. Õunapüree tegemiseks lõika õunad sektoriteks ja puhasta südamikest. Küpseta koorega õunatükke 180kraadises ahjus 20 minutit, kuni need on pehmed. Siis blenderda õunatükid püreeks ja suru läbi sõela. Kaalu välja 130 g õunapüreed, ülejäänud söö ära näiteks koos sõrnikutega.

2. Kuumuta välja kaalutud õunapüreed koos 70 g suhkruga, kuni suhkur on sulanud. Tõsta püree jahedasse ootele. Seistes püree taheneb ja muutub tänu koortes sisalduvale pektiinile marmelaadiseks.

3. Pane agar-agar, 130 g suhkrut ja vesi potti. Kuumuta segu madalal tulel keemiseni, seda pidevalt spaatliga segades. Keeda suhkrut 5−7 minutit, kuni saad voolava siirupi või kui suhkrutermomeeter näitab 110 kraadi.

4. Vahusta jahtunud õunapüree koos munavalgega heledaks vahuks.

5. Nirista siirup peene joana vahule, samal ajal mikserdamist madalal kiirusel jätkates. Kui kogu siirup on valatud, tõsta kiirust ja mikserda veel 5 minutit, kuni saad tugeva läikiva vahu.

6. Tõsta vaht pritskotti ja vajuta kotist küpsetuspaberiga kaetud plaadile meelepärased kujud. Sõelu sefiiridele veidi tuhksuhkrut ja jäta üle öö kuivama.

7. Järgmisel päeval kleebi sefiiripoolikud põhjapidi üksteise külge ja raputa neile veel veidi tuhksuhkrut.

Maiused valmivad 1 tunni 15 minutiga + tahenemise aeg!

Katseta ka sõstardega

Sefiirid tulevad maitsvad ka teiste hapukate marja- ja puuviljapüreedega. Imehead maiused saad näiteks punaste ja mustade sõstarde või vaarikatega.