Kevadine ürdipirukas

Foto: Jaan Heinmaa
Tiina Lebane 7. mai 2022 16:42
Väga maitsev pirukas põhjast täidiseni! Maisijahu teeb taina kenasti kuldseks ja lisab magusa nüansi, rukkivahvlid annavad soolasust ja meeldiva rukkimaitse. Täidises soovitan kindlasti kasutada just rikotakohupiima, sest see on kreemjam ja mahedama maitsega kui tavaline kohupiim. Ja ürtidele lisaks haki täidisesse ka noort umbrohtu – nõgest, naati, kortslehte, võilillelehti!

Koostisosad
PÕHI
1 dl Maisijahu
2.5 dl Nisujahu
30 g Soolased rukkivahvlid
150 g Soolavõi
1 tk Munakollane
2 spl Külm vesi
TÄIDIS
400 g Rikotakohupiim
400 g Maitsestamata toorjuust
1 dl Rõõsk koor 35%
1 tl Mädarõigas
0.5 tl Riivitud muskaatpähkel
1.5 tl Sool
0.5 tl Must pipar
0.5 tl Suhkur
0.5 tl Värskelt pressitud sidrunimahl ning riivitud koor
2 tk Muna
100 g Hakitud ürdid või supiroheline (sibulavarred, petersell, till)

Valmistamine

12 tk

1. Mõõda jahud kaussi, purusta samasse sõrmede vahel rukkivahvlid tükikesteks. Haki või väikesteks tükkideks ja tõsta kaussi, lisa ka munakollane. Haki kõik puruseks seguks. Lisa 2 sl külma vett ja sõku tainaks. Suru tainas 20 x 30 cm vormi põhja ja servadele ning tõsta täidise valmistamise ajaks külmkappi. Võid ettevalmistused siiamaani eelmisel päeval valmis teha.

2. Täidise tegemiseks sega kausis läbi toorjuust, kohupiim ja vahukoor. Lisa mädarõigas, kõik maitseained, s.h sidrun, ja munad ükshaaval. Haki ürdid ja sega täidise hulka. Tõsta täidis vormi ja silu pealt ühtlaseks.

3. Küpseta pirukat 180-kraadises ahjus 45-50 minutit. Lase paar tundi jahtuda, lõika tükkideks ja serveeri.