Foto: Jana Olesk
Hoidised
29. mai 2022, 10:55

HOIDISTAMINE | Grillkaste rabarberi ja tomatiga

Karulaugu kõrval on teine kevadine „tegija“ kindlalt rabarber. Tema on üks selline vili, millega sobivad väga paljud maitsed. Sel aastal tahtsin varakult valmistuda eelolevaks grillihooajaks ja nii sai purki üks omamoodi kooslus. Muide, see kaste sobib suurepäraselt ka juustumoosiks, eriti hea on see soolakamate sinihallitusjuustudega.

Vaja läheb:

300 g rabarberit

1 keskmine punane sibul

peotäis värsket basiilikut

200 g purk purustatud tomateid

värsket või kuivatatud tšillit

150 g pruuni suhkrut

0,5 tl musta jahvatatud pipart

0,5 klaasi vett

1 sl õunaäädikat

soola

 

Keeda kastet nii:

1. Puhasta rabarberivarred ja haki väikesteks tükkideks.

2. Puhasta ja haki sibul.

3. Lõigu basiilik peenemaks.

4. Pane rabarber, sibul, basiilik, purustatud tomatid ja tšilli sügavama vokkpanni põhja, lisa kohe ka suhkur, sool, must pipar ja vesi. Kuumuta segu pidevalt segades keemiseni, keera tuli väiksemaks ja lase kastmel u 45 minutit haududa. Vahepeal sega ka.

Parem on kasutada selle kastme tegemisel just panni, sest suuremalt pinnalt aurustub ära üleliigne vedelik. Kui sul sellist panni pole, sobib ka pott.

5. Kaste on valmis, kui kõik on pehme ja tekkinud on mõnusalt paks ja tummine segu. Umbes 5 minutit enne valmimist nirista kastmesse õunaäädikas ja sega korralikult läbi.

6. Jaga kaste eelnevalt steriliseeritud purkidesse ja sulge kohe õhukindlalt.

Retsepti järgi saad viis 100 g purgikest kastet!

Kui kasutad sügavkülmutatud rabarbereid

Hea kastme saad ka sügavkülmutatud rabarberist. Siis lase vartel aga enne pottipanekut sulada. Nii saad osa tekkinud vedelikust ära valada, kui seda tundub liiga palju olevat. Ära lisa siis kastmele ka vett, vaid rabarberi sulamisel tekkinud vedelikku.