Valge kala Beurre Blanc´i ja salatiga. Arhiivifoto

Foto: Panthermedia/Scanpix
Prantsuse köök
1. mai 2022, 07:09

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Prantsuse valge võikaste ehk Beurre Blanc

See sobib ideaalselt spargli, valge kala, sea- ja linnulihaga ning kõiksugu köögiviljadega.

Vaja läheb:

  • ¼ klaasi kuiva valget veini

  • ¼ klaasi valge veini äädikat

  • 2 spl peeneks hakitud šalottsibulat

  • ⅓ klaasi vahukoort

  • ¼ tl soola

  • ⅛ tl valget pipart või maitse järgi

  • 100g soolamata külma võid, kuubikuteks lõigatuna

Tee nii:

Keeda veini, äädikat ja šalottsibulat 2–3-liitrises paksu põhjaga kastrulis mõõdukal kuumusel, kuni vedelik on siirupjas ja kahaneb kuni 2–3 supilusikatäieni – nii umbes 5 minutit. Lisa vahukoor, sool ja valge pipar ning keeda veel 1 minut. Alanda kuumust mõõdukalt madalale ja lisa pidevalt vahustades paar supilusikatäit võid. Lisage ülejäänud või paari kuubiku kaupa korraga, pidevalt vispliga vahustades ja lisades uued tükid enne, kui eelmised on täielikult vedeldunud (kaste peaks säilitama hollandi kastme konsistentsi), võid tõsta panni aeg-ajalt tulelt jahtuma.

Lõpuks eemalda pann tulelt, maitsesta soola ja pipraga ning kurna kaste läbi peene sõela kastrulisse. Võid šalotisegu ka kastmesse jätta, kui sulle sõmerjas konsistents meeldib – saad veidi maalähedasema tulemuse. Kurnatud Beurre Blanc on aga midagi tõelist hõrku ja peent. Serveeri kohe! (muidu kastme komponendid eralduvad).

Nipp!

Kui soovid kastme põhja varem valmis teha, keeda veinisegu koos vahukoorega ära ja maitsesta. Vahetult enne toidu serveerimist kuumuta segu üles, keeda umbes 1 minut enne või lisamist ning vahusta külma võid järk-järgult lisades kaste kuni valmimiseni. Ja serveeri kohe! Lihtne ja udupeen ühekorraga!