Ukraina sõrnikud. Arhiivifoto

Foto: Max Nayman/Unsplash
Evelin Ilves 17. aprill 2022 11:22

Pühade puhul pakun täna välja lihtsa koogikese retsepti, mis aitab munade värvimise kõrvale sobiva ampsu teha ka neil, kelle jaoks paša ja pidusai liiga töömahuka väljakutsena tunduvad. Retsept pärineb mu sõbralt, kes mõned aastad Ukrainas töötas ja sealt selle kaasa tõi. Olge lahked.

2-3-le

Vaja läheb:

  • 250 g tavalist kohupiima 5-12%

  • 1 muna

  • 1-2 spl vahukoort või hapukoort

  • 1 tl küpsetuspulbrit + tilk sidunimahla või lahjemat äädikat

  • 2 spl või rohkem jahu, et saaksid peopesas pätsikesi veeretada

  • Tiba soola

  • 1 spl suhkrut või pisut vähem vaniljesuhkrut

  • Pätsikeste katmiseks riivsaia või mannat või kama või lihtsalt jämedamat jahu

Kreemile:

  • 200 g paksu hapukoort (Alma 20%, TERE laktoosivaba hapukoor)

  • 2 spl suhkrut

  • Maitseks vaniljet, soola pisut

Kaunistuseks

  • Lemmikmoosi ja/või värskeid marju ja/või pähklipuru

  • Praadimiseks taimeõli või selitatud võid või maitseta kookosõli.

Tee nii

Sega kohupiimast, munast, vahukoorest, jahust, soodast + sidrunimahlast, suhkrust, soolast, vaniljest kokku mõnus paks tainas. Vahepeal tee käed märjaks ja proovi, kas saab juba peopesade vahel pätsikesi veeretada.

Kui taigen liigselt sõrmedele kleepub, lisa veel jahu. Pane ettevaatlikult juurde, sest liigne jahu teeb sinu koogikesed kõvaks. Kui paras palli-tainas valmis, pane pann tulele ning lase tal keskmisel kuumusel mõnusalt ühtlaselt soojaks minna. Hea on kasutada paksu põhjaga ehtsat malm- või muud raskest metallist panni.

Pane kuumale pannile või või õli kuumenema, keera kuumus keskmiseks ja hakka pallikesi voolima. Iga pallike veereta riivsaiaga igast küljest kokku, vajuta pall lapikuks pätsikeseks ja lao pannile pruunistuma. Jäta kindlasti iga pätsi vahele rohkem ruumi kui pannkookide puhul – sõrnikud kerkivad suuremaks ja igakülgselt pruuniks saamiseks vajavad nad ruumi ja parasjagu palju õli või võid ka.

Küpseta rahulikult pätsid mõlemalt poolt kuldpruuniks – see võtab pisut kauem aega kui pannkoogid – ja tõsta köögipaberile puhkama.

Kui pätsid valmis, meisterda kreem. Sega tavalise lusikaga suhkur ja hapukoor, kuni suhkur sulab, maitsesta tipsukese soola ja vaniljega ning valmis ta ongi.

Kui pätsid on pisut jahtunud (sobivad ka päris külmad pätsid), tõsta igale peale 1 dessertlusika jagu koorekreemi ning kõige otsa moosi ja/või marju ning pähklipuru. Tilluke lihavõttekook täpselt ühele sööjale ongi valmis. Aga neid võid süüa kohe mitu!

Toredaid pühi!

Armastust teie südameisse ja padadesse!