Milline on Tartu parim veganisuši?

Foto: Kollaaž (8 x Loomus, Artur Usk)
Toiduuudised
5. aprill 2022, 13:34

SUUR SUŠITEST | Millised Tartu vegansušid hellitavad maitsemeeli enim? Kuidas mekkis peedisuši? Milline suur tükk ähvardas suu lõhki ajada?

Eelmisel kevadel pidasime sõpradega maha ühe korraliku pitsapikniku, mille käigus valisime välja oma Tartu lemmikud veganpitsasid. Sel aastal tundsin, et aeg on sama korrata täistaimsete sušidega. Sušipiknik toimus juba veebruaris, aga alles nüüd jõudsime üksmeelele, millised sušid ikkagi need kõige paremad on.

Tegin veidi eeltööd ning avastasin, et Tartus on ka vegansušisid jalaga segada ja joonistasin illustratsiooniks teemakohase kaardi koju tellitavatest sushivalikutest. Pärast pikka kaalumist jätsin degusteerimiseks sõelale vaid küpsetatud vegansušid (tegelikult need lihtsalt meeldivad mulle rohkem).

Vegansušid Tartus.

Foto: Hardi Heinvere

Alguses oli mul kinnisidee, et võiks ka tänavu teha pikniku. YOLO, et väljas oli veebruar. Oleks lihtsalt priceless näha seda hämmeldunud Wolti kullerit, kui ta keset külma ja sombust talvepäeva tellimuse kuskile parki viima peab, kus mingi seltskond nagu muuseas piknikku peab, päikesevarjud kenasti püsti. Sõbrad ei olnud aga mu eepilise plaani osas nii entusiastlikud (ei tea küll, miks?) ja pidin neid kõvasti veenma, et nad siiski tuleksid. Kui sušipikniku päev lõpuks kätte jõudis, tegi aga ilm meie eest otsuse ise. -1 °C ja lörts ei jätnud väga muud valikut kui piknik tuppa kolida!

Tagantjärele oli toapiknik muidugi väga mõistlik otsus, kuna saime päriselt keskenduda sušide hindamisele, mitte närvilisele mõttele,  mida me siin lõdiseme ja kunas juba sooja saab. Woltisime omale 10 erinevat taimset sušit kuuest kohast (Taiko Sushi oli kahjuks sel ajal kinni) ning asusime tempurasid järgi proovima ja neile kommentaare jagama. Räägin nüüd lähemalt, millised pärlid me avastasime ning hiljem leiad ka meie kolm lemmikut!

Oishii Sushi 

Oishii Sushi 


Foto: Loomus

Tofu tempura.

Kanzen tempura.

Tellisime Oishii Sushist omale kaks tempurat. Tofu tempura sisaldas maapähklivõid ja tofut, millele lisasid värskust kurk ja paprika. Tulemus (vt ülaloleval pildil) oli mõnusalt rasvane, kuid samaaegselt ka üllatavalt mahe!

Teine suši, Kanzen, oli aga mingisuguse ülihea ja mahlase marineeritud täidisega. Hiljem vaatasime Wolti lehelt järgi, et see väärt kraam seal sees oli marineeritud jaapani kõrvits, mis iganes see ka poleks! Porgand, kõrvits ja tofu moodustasid igal juhul ääretult põneva maitsekombinatsiooni. Panime tähele, et Kanzen oli väga maitsev ka ilma sojakastmeta.

Oishii sušide koored olid teistega võrreldes kuidagi eriti krõmpsud. Need tempurad olid ka parajalt pirakad, pidime isegi pisikese miinusena välja tooma, et Kanzen mahtus mõnele vaevu-vaevu suhu. Aga samas kui nälg näpistab ja ei tea kas sušist ikka piisab, siis Oishiist tellides julgen lubada, et piisab küll! Maitsev kõhutäis on igal juhul garanteeritud (muuseas, Oishii tähendabki jaapani keelest tõlgituna „maitsev“).

Yoshi Sushi

Yoshi Sushi

Foto: Loomus

Vegan mango tempura.

Vegan tofu tempura.

Yoshi Sushi take-away pakub kahte vegantempurat. Vegan mango on neist ilmselt meeldejäävam, kuna selle tunnusmärgiks (lisaks erkkollasele mangokastmele) on peeditükk selle südamikus. Ma pole küll peedifänn, aga siia sobis see originaalne lisand minu arvates perfektselt. Samas ei tajunud kõik beat’i ning meil tekkis selline „maitse üle ei vaielda, vaid kakeldakse“ diskussioon, kus lihtsalt sõna ananass tuleb asendada peediga ja pitsa sušiga.

Teine suši – Vegan tofu tempura – oli… arvasid ära… tofuga! Aga tegelikult tegid lisandid (pähklikaste, porru, teriyaki kaste) sellegi suši väga huvitavaks ja meeldivaks. Iseloomustavaks jooneks tõime tofusuši puhul välja selle pehme ja siidise tekstuuri. Mõlemad Yoshi tempurad paistavad aga silma ahvatleva välimuse, hea kastmevaliku ning magusa järelmaitsega.

Sushimeistrid

Sushimeistrid

Foto: Loomus

Vege tempura

Kes soovib omale midagi kerget ja brokolit ei karda, siis pole ilmselt vaja rohkem otsida, kuna Sušimeistrite vege tempura tundub kõige värskem ja kergem küpsetatud suši Tartus. Kui suši sisse on hästi sobitatud porgand, brokoli, jääsalat ja porrulauk, siis teebki see tegelikult oma töö ära ning sinna polegi vaja hakata leiutama kala, tofut või marineeritud hiina maapirni. Eksootiline see tulemus küll pole, kuid maitse on super, koor krõmps, paneering ilus ning hind Tartu vegantempuradest kõige soodsam (7,20 eurot)!

Taiko Sushi

Taiko Sushi


Foto: Loomus

Vegan tempura.

Tol pühapäeval, kui degusteerimine toimus, oli Taiko Sushi kahjuks suletud. Minu arvates poleks nende üliahvatleva suši (see on pagana India pähkli kreemiga!!!!) artiklist väljajätmine aga aus. Seega läksin paar päeva hiljem sinna ise kohale. Loomulikult ei pidanud ma pettuma. See vegan tempura oli kaunilt serveeritud, India pähkli mütsike peas, ning kurk, avokaado ja wakame tegid selle mõnusalt värskeks ja omapäraseks. Ja muidugi India pähkli kreem – see oli isegi kreemisem, kui see kõlab, ning sulas suus, andes maitsele lisatasandi. Kui see supersuši oleks meie võistluses osalenud, oleks see kindlasti väga hea koha saanud.

Pronksmedal: Tokyo Sushi Baar

Tokyo Sushi Baar


Foto: Loomus

Taimetoidu tempura.

Meie kolmas koht läheb Tokyo Sushi Baari taimetoidu tempurale, mille sisu täitsid tofu, avokaado, roheline sibul ja mango-tšillikaste. Wolti lehel polnud küll öeldud, kas see kaste on vegan, kuid üle küsides sain õnneks ikkagi jaatava vastuse!

Riis selle tempura sees oli kuidagi eriti meeldejäävalt hea ning selle suši pehme sisu ja krõbe koor tasakaalustasid üksteist väga meeldivalt. Mango-tšillikaste tegi keelele kalli ning see oli täpselt parajalt terav, et seda tunda oleks, ent teisi maitseid ära ei mataks. Täitsa telliks teinekordki!


Hõbemedal: MySushi

Hõbemedal: MySushi

Foto: Artur Usk/Loomus

Shiitake tempura, vegan tempura ja küpsetatud vegan maki.

MySushis on kolme erineva suši näol kõige laiem küpsetatud vegansušide valik Tartus. Meelde jäi aga enim shiitake tempura, mille tabavaks sisuks olid maitsekad ja mahlased shiitake seened, mis tegid selle suši eriti pehmeks ja magusaks. Kuna paljud meist on seenesõbrad, viis see paljudel keele alla ning premeerisime seda auväärt teise kohaga! Tegelikult on väga põnev, kui taimse suši seest leiab vahel ka midagi peale tofu.

Proovisime ka MySushi vegan tempura sušit – see oli tofu, kanpyo (ehk taas marineeritud jaapani kõrvits!), spinati ja pähklikastmega. Suši oli mega kreemine ning tofu ja riis maitsekad, sulades omavahel kokku. Tegu oli mõnusalt rasvase ja kõhtu täitva ampsuga! Kuna MySushis on veganvalikuid palju, siis küpsetatud vegan makit me kahjuks tellida ei jõudnudki, aga kui keegi on selle ära proovinud, võib kommentaarides märku anda, kuidas oli!

Kuldmedal: Tokumaru

Kuldmedal: Tokumaru

Foto: Loomus

Tofutempuramaki pähklikreemiga ja vürstikas tofutempuramaki

Meie degusteerimise pani kinni Tokumarus pakutav tofutempuramaki pähklikreemiga! Sealt tellitud suši oli olemuselt teistsugune, kuna erinevalt teiste restoranide küpsetatud koorega sušidest on Tokumaru oma olemuselt hoopis värske avokaado-kurgimaki, mille tippu on serveeritud tempurajahus frititud tofu mõnusas krõmpsuvas maapähklikreemis. Väljanägemiselt on Tokumaru kraam kohe eriti uhke ning ka maitse oli nii värske ja hõrk, et võiks seda lausa lõputult süüa. See oli ainus suši, mille kohta keegi ei osanudki midagi negatiivset välja tuua.

Tokumaru vürtsikas tofutempuramaki meeldis meile väga, kuid jäi eelmise taustal natuke varju. Tundus, et vürtsikus jätab muud imelised maitsed lihtsalt natuke tagaplaanile, aga samas võib mõnele just see aspekt suši juures rohkem peale minna. Muidu on kõik muu eelmainitud sušiga väga sarnane – tegu on väga uhke, kerge ja mitmemaitselise sušiga! Ma väga loodan, et Tokumaru lisab tulevikus veel küpsetatud vegansušisid menüüsse, kuna tundub, et nendes pole võimalik pettuda!

Tokumaru vürtsikas tofutempuramaki

Foto: Artur Usk/Loomus

Kokkuvõtteks tänaksin Wolti, sõpru ning restorane, ja loodan, et taimsete sušide valik Tartus laieneb tulevikus veelgi (andestust kui mõni sušikoht mul mainimata jäi). Tore oleks, kui sušikohad oleksid julgemad eksperimenteerima lisaks tofule ka teiste erinevate taimsete koostisosadega, mis nende sušid veelgi omanäolisemaks teeks. Jäime oma eksperimendiga väga rahule, kuna saime oma kõhud maitsvatest vegansušidest (liiga!) täis ning leidsime omale lemmikud! Loodan, et sinagi lugejana avastasid mõne suši, mida sa nüüd järele proovida tahaksid!