Küpsetised
1. aprill 2022, 11:10

NÄDALA KOOK | Sidrunikook purukattega

Mõnusalt pehme põhja, hapuka täidise ja krõbeda purukattega kook maitseb hea igal aastaajal. Sidrunivõide võib valmistada ise või osta poest, aga esimene maitseb kindlalt oluliselt paremini. Ilusa kollase värvuse saab, kui kasutada eriti kollase rebuga mune. 

Koostisosad
5 dl Nisujahu
0.5 tl Sool
1 tl Küpsetuspulber
0.5 tl Sooda
160 g Või
1 tk Suur muna
1 tk Munakollane
0.5 dl Hapupiim
1 spl Värskelt pressitud sidrunimahl
1 spl Värskelt riivitud sidrunikoor
0.75 dl Suhkur
Või vormi määrimiseks
PURUTAINAS
2 dl Nisujahu
1.5 dl Suhkur
6 spl Või
2 dl Kookoshelbed
SIDRUNIVÕIE
4 tk Munakollane
1.75 dl Suhkur
1.5 spl Värskelt riivitud sidrunikoor
80 ml Värskelt pressitud sidrunimahl (u 2 sidruni mahl)
Sool
90 g Toasoe või

Valmistamine

12-16 tk

1. Valmista esmalt sidrunivõie. Pane poti põhja 3-5 cm vett. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust nii palju, et see aurab, kuid ei mulise. Pane munakollased, suhkur, sidrunikoor ja mahl ning sool kuumuskindlasse nõusse. Aseta potile nii, et selle põhi ei ulatu vette ja vispelda kuni segu on ühtlane. Jätka vispeldamist seni, kuni segu on saavutanud paksema majoneesi konsistentsi (selleks kulu 6-9 minutit). Võta pliidilt ja jätka veel vispeldamist, et võie kiiremini jahtuks.

2. Lõika või 5-6 tükiks ja klopi segu hulka. Vala võie purki või kaussi ja kata toidukilega. See väldib naha peale tekkimist. Hoia külmkapis.

3. Kuumuta ahi 175 kraadini. Sega jahu, sool, küpsetuspulber ja sooda. Tükelda külm või ja haki või näpi jahusegusse.

4. Klopi muna ja munakollane lahti, vispelda hulka hapupiim, sidrunimahl ja – koor ning suhkur. Sega vedelad ained jahuseguga.

5. Tõsta tainas võiga määritud 20x30 cm ahjuvormi põhja. Määri peale sidrunivõie.

6. Sega purutainaks jahu ja suhkur, lisa tükeldatud külm või ja haki kuni saad puruse  taina. Sega hulka kookoshelbed ja puista koogile.

Küpseta 40-45 minutit.