Pille Enden 2. mai 2022 10:44
Kui varakevadisel ajal tuleb seenepiruka isu peale, saab valmistamisel kasutada poodides saada olevaid kultuurseeni. šampinjonide kõrval võib pirukasse proovida muidki pakutavaid seenesorte – näiteks lõvilakka, austerservikuid, shiitake või  shimeji seeni. Lahtine mureda taina ja seene-paprika-juustutäidisega pirukas maitseb eriti hästi soojalt, kuid sobib ka külmalt. 

Koostisosad
HAPUKOORE-MURETAINAS
1.5 dl Nisujahu
1.5 dl Rukkijahu
0.5 tl Sool
120 g Või
0.5 dl Hapukoor
2 tl Värskelt pressitud sidrunimahl
0.5 dl Külm vesi
SEENE-PAPRIKATÄIDIS
2 spl Või
0.5 tk Sibul
1 tk Punane paprika
200 g Seened (shiitake, šampinjon vm)
100 g Ricotta juust
50 g Riivjuust (nt gouda, cheddar vms)
30 g Riivitud parmesani juust
1 tl Kuivatatud pune või tüümian
Sool
Must pipar
0.5 tl Riivitud muskaatpähkel
PINTSELDAMISEKS
1 tk Muna

Valmistamine

6tk

1. Sega kausis jahud ja sool. Lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud külm või ja haki või mudi näppudega puruks.

2. Sega eraldi kausis hapukoor, sidrunimahl ja jääkülm vesi.

3. Tee jahusse süvend ja kalla vedelik sinna. Sega kiiresti ühtlaseks, vormi palliks, keera toidukilesse ja pane vähemalt 1 tunniks külmkappi.

4. Koori sibul, poolita ja lõika õhukesteks viiludeks. Poolita paprika ja lõika ribadeks. Viiluta seened.

5. Kuumuta õli pannil, hauta sibul 3-4 minutiga pehmemaks. Lisa paprika ja kuumuta veel 3-4 minutit kuni ka paprika on peaaegu pehme. Nüüd pane pannile seened ja kuumuta kuni vedelik on eraldunud.

6. Maitsesta pune või tüümiani, soola ja pipraga. Lase jahtuda.

7. Kuumuta ahi 200 kraadini. Rulli tainas 25 cm kettaks. Pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

8. Eralda munakollane ja – valge. Klopi munavalge kergelt kahvliga lahti ja pintselda sellega tainas. Määri tainale ricotta nii, et u 3 cm äärtest jääb vabaks. Puista peale parmesan, maitsesta soola, pipra ja muskaadiga.

9. Pane peale seenetäidis ja puista peale riivjuust. Keera taina ääred, mis täidisest vabad, peale. Pintselda ääred lahtiklopitud munakollasega ja puista parmesani.

10. Küpseta 40-45 minutit kuni tainas on kuldpruun.