Pirukas. Arhiivifoto

Foto: Unsplash
Evelin Ilves 6. märts 2022 08:17

Jagan teiega täna ühe üdini hea ja isetu ukrainlanna Maria Minhofi seene (vôi kapsa vôi muna-rohesibula) piruka retsepti, mille ta poetas meile kaasa, kui kord aastaid tagasi TV3 saatemeeskonnaga tal Tudulinnas  (2016) külas käisime. Tolleks hetkeks oli ta andnud lühemaks või pikemaks ajaks kodu juba 48-le Eestimaa lapsele. Hooldusemana ametlikult, kuid südame-emana päriselus. Pirukas maitses imeliselt, nagu neid vaid Ukrainas teha osatakse. Tasub proovida!

Vaja läheb

Taignaks:

  • 3 muna

  • 1 tl küpsetuspulbrit

  • 200 g hapukoort

  • 1 tl soola

  • 2 spl majoneesi

  • 210 g jahu

Täidiseks:

  • 3–4 peotäit kukeseeni või puravikke, kuuseriisikaid…

  • 1 suur sibul

  • Õli praadimiseks.

Tee nii

Sõtku kokku tainas ja näpi sellest ⅔ ümmarguse koogivormi põhja ja äärtele.

Tee kahvliga sisse augukesi nii põhjale kui äärtele, siis ei lähe tainas küpsedes nii hoogsalt kokku. Seejärel laota peale praetud seene-sibula segu, kõige peale aga pane ülejäänud ⅓ tainast.

Kui tahad eriti ilusat pirukat, võid katte teha taignatriipudest, punuda mustri või muud moodi ilusaks vormida.

Küpseta 200 °C ahjus u 30–40 min.

Jahuta ja naudi Maria nostalgilist sünnipäevapirukat lapsepõlvekodust Ukrainast! Et see headus saaks taas võimule!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin