Küpsetised
4. märts 2022, 09:20

NÄDALA KOOK | Banaani-kohvikook karamellivahu ja soolahelvestega

Lihtsa banaani- ja kohvimaitselise koogi katteks on vahustatud või-karamellikreem, mille saab õige lihtsalt valmistada Jaani kondenspiima karamellist. Kõik kokku maitseb imehästi, eriti kui magusale karamellivahule puistata tasakaaluks peale ka soolahelbeid. Karamelli-võisegu võid vahustada nii külmkapikülmalt kui ka toasoojalt. Esimesel juhul saad kõvema vahu, mis meenutab konsistentsilt vana head võikreemi, teisel juhul pehmema koostisega vahu, mis koogi pealt kenasti veidi allapoole valgub.

Koostisosad
KARAMELLIVAHT
2 prk Kondenspiim karamelli (190g)
100 g Või
KOOK
130 g Pehme või
1.5 dl Pruun suhkur
2 tk Muna
3.5 dl Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
1 tl Jahvatatud kaneel
1 pk Kohvijoogipulber (17g)
550 g Suur banaan (3tk)
150 g Kreeka jogurt
100 g Tükeldatud Kreeka pähklid
1 tl Soolahlebed peale

Valmistamine

12tk

1. Kõigepealt valmista ette karamellivaht. Selleks tõsta väikesesse potti tükeldatud või ja kondenspiima karamell. Kuumuta, kuni või on sulanud ja sega mass ühtlaseks. Vala kaussi, kata kaane või toidukilega ja tõsta külmkappi.

2. Vahusta või ja suhkur heledaks vahuks, lisa munad ükshaaval ja mikserdades. Sega jahu hulka küpsetuspulber, kaneel ja kohvijoogipulber. Lisa kuivained võivahule. Koori banaanid, pressi kahvliga puruks ning lisa koos jogurti ja pähklitega tainale. Sega läbi.

3. Vooderda 24 cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Tõsta tainas vormi ja küpseta kooki 180-kraadises ahjus umbes 1 tund (kontrolli küpsust puutikuga). Lase koogil 5 minutit vormis seista, seejärel kummuta restile ja lase maha jahtuda.

4. Mikserda külmkapist võetud (või toasooja) karamellisegu umbes minut aega, kuni see muutub heledamaks ja vahusemaks. Määri karamellivaht jahtunud koogile ja vahetult enne serveerimist puista peale soolahelbeid.