Safraniga ülilihtne ahjurisoto

Foto: Kristi Rebane
Retseptid
3. märts 2022, 13:56

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2022. aasta märtsinumbris

ÜHEST PAJAST | Safraniga ülilihtne ahjurisoto

See risoto ei valmi traditsiooniliselt algul sibulat potipõhjas praadides ja siis pliidi ääres riisile jaohaaval puljongit lisades. Roa valmistamise eest hoolitseb peaasjalikult ahi! Kodukokale jääb vaid risoto lõpus kreemjaks viimistleda.

Vaja läheb (neljale):

  • näpuotsatäis safraniniite

  • 0,5 dl kuuma vett

  • 1 sibul

  • 1 l kana-, veise- või köögiviljapuljongit

  • 3 dl risotoriisi

  • 1 sl võid

  • 0,5 dl kuiva valget veini

  • 50 g parmesani või muud kõva laabijuustu + serveerimiseks

  • soola-pipart

 

Valmista risotot nii:

1. Pane safraniniidid kuuma veega kaussi seisma.

2. Samal ajal koori ja haki sibul, kuumuta puljongit.

3.Tõsta ahjupotti sibul, riis, või, safraniniidid koos leotusveega, vein ja 8 dl puljongit, jättes 2 dl hilisemaks.

4. Sega kõik koostisosad potis läbi ja kata kaanega. Tõsta pott 25 minutiks 180kraadisesse ahju. Selle ajaga peaksid riisiterad olema peaaegu kõik vedeliku endasse imanud ja enam-vähem pehmed, kuid risoto ise veel mitte kreemjas.

5. Lisa potti pool varem kõrvale pandud puljongist, puista sekka riivitud juust ja klopi risotot hoogsalt minut aega. Vajadusel lisa veel veidi puljongit. Õige risoto tekstuur on pigem vedel – see ei tohiks taldrikul kuhjana püsida, vaid peaks ühtlaselt laiali valguma.

6. Timmi risoto maitse soola-pipraga parajaks. Serveeri kohe koos riivjuustuga.

 

Risoto valmib 45 minutiga!

Milano risoto ehk risotto alla Milanese

Safraniga valmistatud Milano risoto on üks maailma tuntumaid risotosid. Safran on küll kallis vürts, kuid seda läheb suure potitäie maitsva roa valmistamiseks vaja vaid näpuotsatäis.

Milline risotoriis on parim?

Risotot valmistatakse ümarateralistest tärkliserikastest riisisortidest, millest tuntuimad on Arborio, Carnaroli jaVialone nano. Kui leiad, eelista poes valides Carnaroli riisi Arboriole. 

Carnaroli riis ei kee nii kergelt üle, nii et võid olla kindlam, et saad mõnusa kreemja roa, kus riisiterad ei ole siiski täiesti pudruks keenud. Nii nagu Itaalia pasta jäetakse al dente, peaksid ka risoto riisiterad süües hamba all veidi vastupanu osutama.

Kui sinu ahjupotil ei ole kaant

Sel juhul kata pott ahju tõstes tihedalt kahekordse fooliumiga.