Foto: Kristi Rebane
Retseptid
14. märts 2022, 16:14

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2022. aasta märtsinumbris

LOODUSEST LAUALE | Mundris maguskartulid särtsaka sibula, kurgisalati ja kikerhernestega

Mundris maguskartulid on tõeliselt maitsvad ja neid on lihtne valmistada ka suuremale seltskonnale, ilma et toimetamisaeg palju pikeneks. Kikerherneste asemel võid kasutada ka muid kaunvilju, näiteks punaseid, musti või suuremaid heledaid võiube.

Vaja läheb (neljale):

  • 4 väiksemat ühesuurust bataati

 

Marineeritud sibul:

  • 1 punane sibul

  • 0,5 sl suhkrut

  • ⅔ tl soola

  • 0,5 dl õunaäädikat

 

Kurgisalat:

  • pool pikka kurki

  • väike peotäis värsket koriandrit

  • 1 sl õunaäädikat

  • soola

 

Röstitud kikerherned:

  • 400 g kikerherneid

  • 2 tl paprikapulbrit

  • oliiviõli

  • soola-pipart

 

Valmista rooga nii:

1. Torka bataatidessse terava noaga 6–8 auku, et aur saaks küpsedes koorest läbi.

2. Lao bataadid ahjuvormi, määri kergelt oliiviõliga ja küpseta 200kraadises ahjus 45−50 minutit, olenevalt bataatide suurusest, kuni need on täiesti küpsed ja pehmed.

3. Samal ajal pane sibul marinaadi. Selleks koori sibul ja viiluta peenelt poolratasteks. Sega kausis omavahel suhkur, sool ja 0,5 dl õunaäädikat, kuni maitseained on lahustunud. Lisa sibul, sega korralikult läbi ja jäta toatemperatuurile marineeruma.

4. Kurgisalati tegemiseks haki kurk väikesteks kuubikuteks, sega hakitud koriandri ja õunaäädikaga ning maitsesta vähese soolaga. Jäta ootele.

5. Kikerherneste röstimiseks kuumuta pannil õli, loputa ja nõruta kikerherned ning prae paprikapulbriga õlis läbi. Maitsesta soola-pipraga.

6. Lõika küpsetele bataatidele pikk sälk, tõmba ava veidi laiemaks ja tõsta pehmet sisu kahvliga veidi kohevamaks.

7. Täida bataadid kikerhernestega, tõsta peale kurgisalatit ja puista üle sibularatastega. Serveeri kuumalt.

Toit valmib 1 tunniga!

Pane sibulaid ka purki

Kiirmarineeritud sibul tõotab saada tõeliseks hitiks, seega võid seda julgelt topeltportsu valmistada, et sibulat ka teiste roogade kõrvale võtta oleks. Hoia marinaadis sibulaid õhukindlalt külmkapis ja tarvita mõne päeva jooksul.