Kuulsa Viru kohviku moodi beseetort konjakikreemiga

Foto: Evelin Ilves
Tortide retseptid
27. veebruar 2022, 08:54

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Kuulsa Viru kohviku moodi beseetort konjakikreemiga (1)

Olen ikka imestanud, et kõiksugu nostalgiamaiustest on sadu erinevaid koopiatooteid tehtud, aga Viru kohviku kuulsat beseekooki pole kusagil letil juhtunud nägema.

Ometi ei jää ükskõikseks mitte keegi minuealistest ja vanematest, kui seda kooki vaid mainida. Mingi maagia on selles maitsete ja tekstuuride koosluses, mis on nii paljudele tugevasti mällu sööbinud.

Olen aastaid hoogu võtnud, et seda taastada püüda. Korra ka proovinud, ent välja ei tulnud pooltki see, mida Viru kondiitrid pakkusid. Nüüd siis tegin Eesti sünnipäevaks uue katse, olles end enne varustanud mitme tollase kondiitri meenutustega salaretseptist ja ühe kunagise päriselt Virus töötanud magusameistri hüva nõuga: konjak selles kreemis peab olema priima kraam ja seda peab päriselt nii palju olema panna kui ma sulle seletasin – muidu sa seda maitset kätte ei saa. Ning üks vanakooli kondiitritrikkidega kursis olev kokk lisas juurde: moodsate segajatega – nagu saumikser või isegi ThermoMix – seda kreemi vahule ei saa.

Sobib ainult kõige harilikum mikser. Vahustada tuleb kaua ja põhjalikult ning või tuleb valida parimast parim.

Ja ta ilmutaski end. Ning ma sain aru, miks seda seeriatoodanguna saada pole. Kallis. Eksklusiivne. Uskumatult rikkalik.

Siin ta on:

Vaja läheb

Beseepõhjadeks (12 tk):

  • 4 munavalget (toasooja)

  • 3 dl valget peent suhkrut

  • 1 sl tärklist

  • 1 tl valget veiniäädikat

Võikreemiks

  • 200 g head võid, toasooja (üle öö laual seisnud)

  • 2–3 spl tuhksuhkrut

  • 4 spl kondenspiima (magusat)

  • 4 spl konjakit (kindlasti 40+ kraadi)

  • 2 tl vaniljepastat või 2 vaniljekauna seemned

  • 100 g käsitsi hakitud tumedat šokolaadi (40+% kakaod)

  • Näpu otsaga soola.

Kaunistamiseks värskeid marju, pähklipuru või muud söödavat ilu.

Tee nii

Vahusta toasoojad munavalged kõvaks vahuks, lisa vahule pidevalt edasi vispeldades paari lusikatäie kaupa suhkrut, kuni kõik on sulanud ja vaht hakkab läikima.

Seejärel kasuta kõige kõrgemaid pöördeid ning lisa vahustades hulka tärklis ja äädikas. Tulemus peab olema tihe siidjas läikiv lumivalge vaht, mis segades oma vormi hoiab.

Tõsta küpsetuspaberiga kaetud  ahjuplaadile sobiva suurusega lamedad pätsikesed (jäta vahed kerkimiseks!) või kui teed ühe suure tordi, jaga vaht kaheks ning määri küpsetusplaadile 2 mõnusat paarisentimeetri paksust kiht (küpsetada on parem ühe ahjupanniga, et selle saaks ööseks ahju kuivama ja jahtuma jätta).

Küpsetamiseks kuumuta ahi 220C-ni, pane besee(d) ahju ning kera kohe peale ahju ukse sulgemist temperatuur maha – umbes 120C peale. Küpseta sel kuumusel tund aega (kontrolli algul, et liiga pruuniks ei lähe! Ning kindlasti keera ahjust tuul maha!). Edasi ava ahju uks parasjagu nii palju, et lusikas sinna vahele mahuks ning jäta ahju jahtuma - parem, kui hommikuni saaks nii olla. Siis on tulemus hõrgumast hõrk - pealt krõbe ja seest nagu vahukomm. Kui sulle meeldib hoopis läbikuivanud besee, mis lusikaga taldrikult süües kaaslasele sülle lendab, proovi mõnd netis levivat beseeküpsise retsepti.

Kreemi jaoks pane kõrge servaga nõusse või laia suuga purki toasoe või koos tuhksuhkru, kondenspiima ja soolaga ning vahusta kaua ja põhjalikult, kuni kreemi kogus kahekordistub ning maius ise valkjaks värvub.

Siis sega sisse vaniljepasta (või seemned, siirup) ja konjak ning vahusta keskmisel kiirusel kõik veel korralikult läbi. Kõige lõpus sega käsitsi sisse jämedalt hakitud tume šokolaad (jäta natuke ka kaunistuseks!)

Serveerimiseks määri mõnus kiht toasooja võikreemi koogile, kaunista marjade või muu kauniga ning naudi lausa kuninglikku hõrgutist.

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

* retsept on kuulduste baasil kirja pandud ja minu poolt tuunitud.