Ukraina köök

Foto: Kollaaž: 47 x Jaan Heinmaa, Martin Ahven, Kristjan Lepp, Krõõt Tarkmeel, Unsplash, Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
24. veebruar 2022, 15:29

EESTI PIDULAUD UKRAINA KÖÖGIGA | 7 ideed tähistada seekord meie vabaduse sünnipäeva sõtta kistud Ukraina roogadega

Sõjaline tegevus Ukrainas ei jäta naljalt ühtegi inimest Eestis ükskõikseks. „Mida ma saaksin teha,“ on küsimus, mis tänasel pidupäeval kõlab paljudes peredes.

Ega tavainimene palju saagi teha - avaldada nördimust. Peilida poest välja Ukraina tooreid (üks hea vihje: otsi Rosheni komme või Tšumaki hoidiseid). Katta tänane meie vabaduse pidulaud Ukraina söökidega, nagu on soovitanud näiteks sotsiaalvõrgustikes KesKusi peatoimetaja Juku-Kalle Raid, Nami-Nami perenaine Pille Petersoo ja teised.

Toidutare retseptivaramus on mitmeid ukrainapäraseid retsepte. Valigem nendest midagi tänasele lauale.

Ukraina köögi maitsed on meile tuttavad. Borš on ka Eestis armastatud supp. Kiievi kotlette oskame ka meie hinnata, salatit nimega kasukas samuti.

Klikka retseptil: Kiievi stiilis borš 

Kiievi stiilis borš 

Foto: Martin Ahven

See punane supike on maha viksitud Ukraina pealinna Kiievi armastatumate rahvarestode menüüst. Ajasin väga hoolikalt lusikaga kausis jälgi ja pinnisin tegijaid – kuidas te seda ikkagi teete? Miks? Tulemuseks sai muhe supike, mis peaks pühkima kõik halvad lapsepõlvemälestused vastikust boršist

Klikka retseptil: Kiievi kotlet ürdivõi ja värske salatiga

Kiievi roogadest teatakse üle ilma Kiievi kotleti, ent sellel roale - täidetud kanalihakotletil, mis on siis tehtud kas fileest või hakklihast, on mitmeid eri versioone. Kiievi kotletina hakati seda serveerima arvatavasti tsaar Aleksander II õukonnas. Nimi kinnistus 20. sajandi alguses Kiievis asuva luksushotelli Continental menüüs kui „kotleta de-volyay po-kievski“. See siin on klassika kergemas võtmes.

Klikka retseptil: Ukraina kalarullid 

Ukraina kalarullid 

Foto: Krõõt Tarkmeel

Peeter Kardi kokaraamatust, Tanel Ingi täiendustega. See on lihtne retsept kiirkorras tegemiseks.

Klikka retseptil: Ukraina vanaema kasukas

Ukraina vanaema kasukas. Arhiivipilt

Foto: Panthermedia/Scanpix

Kirjutas Evelin Ilves kolm aastat tagasi: meil oli Kadriorus üks ukrainlasest ihukaitsja, kes mõjus nagu näide ideaalsest integratsioonist: politseikooli minnes ei osanud ta sõnagi eesti keelt, sealt väljudes rääkis ta kultuursemat eesti keelt kui paljud ta „pärismaalastest” kolleegid. Oma kultuuri hoidis ta hoolega alles ning õpetas käigu pealt mulle nii mõnegi oma vanaema köögi lemmikretsepti. Jagan teiega täna ukrainlaste suurepärast kasukat.

Klikka retseptil: Vareenikud kohupiima ja mustade sõstardega 

Vareenikud kohupiima ja mustade sõstardega 

Foto: Kristjan Lepp

See on ka praegu kättesaadavatest vahenditest lihtsalt valmiv magustoit. Otse loomulikult võib mustade sõstarde asemel kasutada ka sõstra- või kirsimoosi.

Klikka retseptil: Meepräänikud 

Meepräänikud 

Foto: Eva Palu

Nostalgilised pehmed meemaitselised küpsised.

Klikka retseptil: Ukraina pelmeenid 

Ukraina pelmeenid. Arhiivifoto

Foto: Unsplash

Pelmeenid pole just iidne Ukraina köögi alustala, sest selle roa juured ulatuvad soomeugrilaste ja hiinlaste juurde. Kuid see on saanud osaks kaasaegsest Ukraina köögist.