Pille Enden 23. veebruar 2022 07:24
Keedetud keel maitseb imehea ka praena. Selle pehmeks keemine võtab küll omajagu aega, aga suurema osa sellest podiseb see ju omapead pliidil ja väga palju toimetamist ei nõua. 

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
3,5-4 tundi

Koostisosad
1 tk Veisekeel (u 1 kg)
1 tk Sibul
4 tk Küüslaugulüüs
1 tk Porgand
1 spl Must terapipar
2 spl Jäme sool
Loorberileht
SIBULA-SINEPIKASTE
2 tk Keskmine sibul
2 tk Küüslauguküüs
2 tl Hakitud tüümian
1 spl Dijoni sinep
2 spl Jahu
8 dl Keeduleem
Sool
Must pipar

Valmistamine

1. Pane keel kastrulisse, kalla peale nii palju vett, et see ulatub 3-4 cm üle keele.

2. Kuumuta keemiseni, eemalda vaht. Alanda kuumust, lisa sibul, porgand, küüslauguküüned ja maitseained ning keeda mõõdukal kuumusel 3-3,5 tundi või kuni keel on hästi pehme. Valmidust saab proovida nii, et torgata nuga keskele, kui see läheb kergelt sisse ega osuta vastupanu, on keel valmis. Lase nii palju jahtuda, et saad seda käsitleda.

3. Võta keel puljongist ja eemalda nahk. Pane puljongisse tagasi kuni valmistad kastet.

4. Koori sibulad ja lõika õhukesteks viiludeks. Sulata või pannil, pane sinna sibulaviilud ja prae kuni on pehmed ja kuldpruunid, 7-9 minutit.

5. Lisa hakitud küüslauk, tüümian ja sinep ning kuuumuta läbi. Lisa jahu ja kuumuta segades 1-2 minutit või kuni see on õrnalt pruunistunud.

6. Tõsta pannile leem ja kuumuta, kuni kaste pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Pane pannile viiludeks lõigatud keel ja lase kastmes läbi kuumeneda.

Serveeri keedetud kartulite või kartulipüreega.