Pille Enden 21. veebruar 2022 09:57
Rikkaliku täidisega pirukas on ahjusoojana maitsev ja tõhus kõhutäide.  Sibul, porgand ja hapukurk tasandavad maksa spetsiifilist maitset nii palju, et seda polegi tunda. Ingver ja tüümian annavad oma mõnusa maitselisa.

Koostisosad
PÕHI
1.5 dl Nisujahu
1.5 dl Rukkijahu
0.5 tl Sool
0.75 tl Küpsetuspulber
75 g Või
1.5 dl Hapukoor
TÄIDIS
300 g Veise- või seamaks
1 tk Sibul
1 tk Porgand
2 spl Õli
3 tk Peekoniviil
2 tl Riivitud ingver
1 tk Soola- või marineeritud kurk
2 tk Muna
2 dl Hapukoor
1 tl Kuivatatud tüümian

Valmistamine

1. Sega kuivained, näpi hulka väikesteks tükkideks lõigatud külm või ja sega purutaoliseks massiks. Lisa hapukoor ja suru ühtlaseks tainaks. Keera toidukilesse ja pane 30 minutiks külmkappi.

2. Aja maks läbi hakklihamasina või haki hästi peeneks.

3. Haki sibul ja riivi porgand. Hauta õlis 5-6 minutiga pehmeks. Lisa hakitud peekon ja riivitud ingver ning prae kuni peekon pruunistub.

4. Lisa maks ja prae kuni see muudab värvi ja on küps. Lisa hakitud kurk ja kuumuta läbi. Maitsesta soola ja pipraga.

5. Klopi munad lahti, sega hapukoorega ja maitsesta soola, pipra ning tüümianiga.

6. Rulli tainas kõrgemate äärtega ahjuplaadi või – vormi ( 20 x30 cm) suuruseks plaadiks. Tõsta ahjuplaadile ja suru ääred üles. Tõsta täidis tainale ja vala peale munasegu.

7. Küpseta 200-kraadise ahju allosas 30 minutit või kuni täidis on hüübinud. Serveeri soojalt.