Küpsetised
11. veebruar 2022, 11:13

SÕBRAPÄEVA NÄDALA KOOK | Vaarika-toorjuustusaiakesed

Krõbedaid lehttainast põhja ja toorjuustust-vaarikamoosist täidisega saiakesi on lihtne valmistada ja need maitsevad imehead. Sõbrapäevaks võib tainast lõigata südamekujulised põhjad. Seda on hea teha mõne küpsise- või piparkoogivormiga, aga ka paberile joonistatud šablooni järgi. Maiustamiseks või kohvikõrvaseks võib ka lihtsalt ruudud või ristkülikud lõigata. 

Koostisosad
400 g Leht- või pärmi-lehttainas
250 g Maitsestamata toorjuust
1 dl Suhkur
1 tl Vanillsuhkur
1 tk Muna
300 g Vaarikadžemm
1 dl Mandlilaastud
GLASUUR
2 dl Tuhksuhkur

Valmistamine

1. Kuumuta ahi 200 kraadini. Rulli tainas 5 mm paksuseks. Lõika vormi või šablooniga südamekujulisteks tükkideks või ristkülikuteks. Lõika tainast pirukate äärtele panemiseks umbes 4-5 mm laiused pikad ribad. Kasuta selleks südamete lõikamisel tekkivaid tainajääke või pane veidi tainast enne põhjade lõikamist spetsiaalselt kõrvale.

2. Eralda munal kollane ja valge. Hõõru toorjuust, suhkrud ja munakollane ühtlaseks ning kreemiseks.

3. Aseta tainatükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Klopi munavalge lahti. Pintselda sellega tainatükkide ääred ja aseta ribad äärtele, siis ei voola toorjuust maha.

Määri igale tainatükile kuhjaga supilusikatäis toorjuustu, tõsta peale 2 kuhjaga teelusikatäit dzemmi ja puista mandlilaaste.

4. Küpseta ahjus 17-20 minutit või kuni saiakesed on kuldpruunid ja krõbedad.

Vahepeal sega glasuuriks tuhksuhkur ja sidrunimahl. Võta küpsetised ahjust, lase 10-15 minutit jahtuda ja nirista glasuur peale.