Tomatine hakkliha-oahautis väikese vimkaga

Foto: Kristi Rebane
Lihatoidu retseptid
8. veebruar 2022, 16:54

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat 2022. aasta veebruarinumbris.

ÜLLATUS | Tomatine hakkliha-oahautis väikese vimkaga

Üllatav küll, aga mõni ruut tumedat šokolaadi lisab roale täpselt selle mõnusa alatooni, mis maitsed kokku toob ja maitsesügavust lisab, nii et valmib sõltuvust tekitavalt hea argiroog. Šokolaadi lõpptulemuses tunda siiski ei ole.

Vaja läheb (neljale näljasele):

  • 1 suur sibul

  • 2 sellerivart

  • 300 g veisehakkliha

  • 1 punane paprika

  • 3 küüslauguküünt

  • 1 sl kontsentreeritud tomatipastat

  • 600 g purustatud tomateid

  • 400 g konserv punaseid ube + konservipurgitäis vett

  • 3 ruutu tumedat šokolaadi

  • oliiviõli praadimiseks

 

Maitseained:

  • 1 tl kuivatatud punet

  • 2 tl (suitsust) paprikapulbrit

  • 2 tl jahvatatud vürtsköömneid

  • 1-2 tl tšillihelbeid

  • soola-pipart

 

Serveerimiseks:

  • riisi või nacho’sid

  • marineeritud jalapenosid

  • soovi korral riivjuustu ja hapukoort

 

Valmista hautist nii:

1. Koori ja haki sibul, viiluta seller ning prae poti põhjas õliga kuldseks.

2. Lisa potti hakkliha ja pruunista.

3. Haki paprika ning lisa koos purustatud küüslaugu, tomatipasta ja maitseainetega potti. Prae paar minutit.

4. Lisa potti purustatud tomatid, sõelal loputatud ja nõrutatud oad ning sama konservipurgitäis vett ja lase roal aeg-ajalt segades madalal tulel 40 minutit podiseda. Vajadusel lisa veel väheke vett.

5. Maitsesta hautis soola-pipraga parajaks ning sega viimasena sisse hakitud tumeda šokolaadi ruudukesed. Serveeri hautist kuumalt meelepäraste lisanditega.

Hautis valmib 1 tunniga!

Kuidas hautist süüa?

Serveeri hakkliha-oahautist kas riisiga taldrikult noa ja kahvliga söömiseks või nacho’dega süües näputoiduna – viimase puhul otsi lettidelt vähese soolasisaldusega või ilma soolata maisikrõpse, mitte tavalisi tortiljakrõpse. Hästi sobivad juurde ka hapukoor, riivjuust, guacamole ja marineeritud jalapenoviilud.

Tee kohe rohkem!

Kui hautist jääb üle, on see järgmisel päeval sama maitsev, kui mitte maitsvam. Seega tee seda kohe julgelt topeltkogus.